Franstalige Mensenrechtenliga dagvaardt Belgische staat voor misdaden tegen menselijkheid

Het vluchtelingenkamp van Moria ©  REUTERS

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten heeft vrijdag aangekondigd dat ze de Belgische staat voor de rechtbank daagt wegens misdaden tegen de menselijkheid, omdat ze de quota voor de hervestiging van asielzoekers in de vluchtelingenkampen in Griekenland niet naleeft. De Europese Unie voerde de quota in 2015 in.

jvhBron: BELGA

“Deze niet-naleving heeft rechtstreeks bijgedragen tot de overbevolking in de kampen voor asielzoekers op de Griekse eilanden, met name dat van Moria”, zegt LDH (Ligue des droits humains, red.) in een communiqué. De liga meent dat  België zich aan misdaden tegen de menselijkheid schuldig maakte door het Europese recht te schenden en asielzoekers in Griekenland “in onmenselijke en onterende omstandigheden” aan hun lot over te laten.

Wegens een toestroom van asielzoekers in Italië en Griekenland legde de EU in 2015 quota op voor de hervestiging van deze mensen. België had tegen september 2017 677 mensen uit Griekenland opgenomen die internationale bescherming zochten, terwijl ons land 2.415 mensen moest hervestigen, zegt de liga op basis van een rapport van de Europese Commissie. 

Aangezien de Belgische staat weet dat in de kampen op de Griekse eilanden “tienduizenden mensen systematisch aan mensonwaardige levensomstandigheden onderworpen worden”, meent de liga dat de staat verantwoordelijk is voor misdaden tegen de menselijkheid. Bijgevolg klaagde ze de staat aan bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten