Filippo Ganna gaat werelduurrecord aanvallen na WK tijdrijden, waar hij Remco Evenepoel treft: “Ik focus liever op mezelf”

 ©  EPA-EFE

Filippo Ganna wil komende zondag in het Australische Wollongong zijn derde wereldtitel tijdrijden op rij veroveren. Ziet de 26-jarige Italiaan Remco Evenepoel als zijn grootste uitdager? “Ik wens hem succes toe, net zoals ik alle andere renners succes toewens”, aldus Ganna op zijn persconferentie vrijdagvoormiddag. Even later maakte zijn ploeg INEOS Grenadiers ook bekend dat Ganna volgende maand het werelduurrecord zal aanvallen.

Jonas Withouck

LIVE. Volg de aanloop naar het WK wielrennen hier op de voet!

De voorbije twee jaar beet Wout van Aert zijn tanden stuk op Filippo Ganna. Onze landgenoot moest in 2020 in Imola 26 seconden prijsgeven op de Italiaan, vorig jaar in Knokke-Heist strandde Van Aert op zes seconden van het tijdritkanon Filippo Ganna.

De nummer drie van vorig jaar: Remco Evenepoel op 44 seconden. Kan de ‘aerokogel’ dit jaar zijn Vuelta-vorm doortrekken en Ganna het vuur aan de schenen leggen in de tijdrit? Is Evenepoel dit jaar zijn grootste concurrent? “Remco zit in een hele goeie vorm”, antwoordt Ganna kort op die vraag. “We zagen dat hij in de Vuelta één van de sterkste renners was, maar ik verkies om op mezelf te focussen en niet te veel naar anderen te kijken. Ik wens hem succes toe, net zoals ik alle andere renners succes toewens.”

Hoe verliep de voorbereiding van de tweevoudige wereldkampioen? “Ik deed een stage met Matteo (Sobrero, red.) en daarna reisden we af naar Australië”, vervolgt Ganna. “Hier probeerden we vooral de batterijen op te laden en energie te sparen, want de verre reis zorgde voor een jetlag.” En hoe voelt Ganna zich in vergelijking met de voorbije twee jaar? “Elk jaar is anders, er kunnen elk jaar dingen veranderen. Als we op het einde over de finish rijden zullen we het resultaat wel zien”, sluit de Italiaan af met een cliché.

Werelduurrecordpoging: “Belangrijke stap in mijn carrière”

Drie weken na het WK tijdrijden gaat Ganna een poging ondernemen om het werelduurrecord van zijn relatief onbekende ploegmaat Dan Bigham te verbeteren. Bigham verpulverde vorige maand nog het record van Victor Campenaerts door 55,548 kilometer af te leggen in één uur.

Ganna weet dus wat zich te wachten staat op zaterdag 8 oktober (14u) op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen. “Ik kijk uit naar die uitdaging, zelfs al weet ik dat het een uur zwaar afzien zal zijn. Het zal interessant zijn om te zien hoeveel mijn lichaam aankan en hoever ik kan gaan. Het is een goede gelegenheid om mijn fysieke en mentale limieten te testen. Het is een belangrijke stap in mijn carrière.”

“Ik ben aan het trainen op de nieuwe Pinarello-fiets en hij is supersnel”, vervolgt Ganna op de website van INEOS Grenadiers. “Het is een nieuwe stap hogerop en ons materiaal is al van heel hoge kwaliteit. Het team steekt heel veel energie in deze projecten en ze hebben ook een volledig op maat gemaakt tijdritpak laten ontwerpen. Zij hebben hun werk gedaan, nu is het aan mij. Ik zal me er echt goed in voelen als ik op de piste kom. Mentaal zal mij dat al enkele meters extra geven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten