Schaduwcoach Olivier Deschacht ziet wat er schort bij Anderlecht: “Het veld loopt vol creatieve spelers, maar ze zijn niet creatief”

“Refaelov heeft gelijk als hij zegt dat er te weinig intensiteit is. Er wordt wel gelopen, maar er moet gespurt worden.” ©  BELGA

Paars-wit dat pas negende staat, het doet pijn bij iedereen die de club een warm hart toedraagt. Ook Olivier Deschacht dus, die de situatie bij zijn ex-team onder de loep neemt als onze schaduwcoach. De man met 604 wedstrijden op de teller voor Anderlecht pleit voor wat krediet voor Felice Mazzu. “Ik vind wel dat hij iets aan het neerzetten is.”

Milan Augustijns

“Ik zou vasthouden aan een driemansdefensie”

Hier en daar werd de laatste week bepleit om Anderlecht eens in een 4-3-3 te laten spelen, in plaats van de huidige 3-5-2. Olivier Deschacht is het idee niet genegen. “Met drie achterin ligt deze ploeg gewoon het beste”, meent hij. “Vertonghen kan op zich wel linksback spelen, maar ik denk dat hij dat niet verkiest. Debast is helemaal aan het ontbolsteren en Hoedt is ook weer beter dan een tijdje terug, dus ik vind het goed dat Mazzu niet van systeem verandert.”

Wesley Hoedt kwam de voorbije weken vol in de wind te staan, maar onze schaduwcoach zou hem niet slachtofferen. “Hij is wisselvallig, maar in de Europese wedstrijden was hij tot nu toe zeer goed”, zegt Deschacht. “Het is iemand die beter is als hij gecoacht wordt, dan als hij zelf moet coachen, en daarom is het ideaal dat Vertonghen naast hem staat. Murillo en Amuzu, die defensief steeds beter wordt, zijn trouwens ook echt geschikt om een hele flank op zich te nemen.”

“Ze moeten op zoek naar een snelle spits”

Heeft Anderlecht in het klassement nog negen ploegen achter zich, zijn dat er in de stand van het aantal gemaakte doelpunten zelfs maar zeven. “Het is vooral een probleem van creativiteit”, meent Deschacht. “Het veld loopt vol creatieve spelers, maar ze zijn niet creatief momenteel. Misschien missen ze vertrouwen. Ik stel wel vast dat Mazzu veel aanvallende spelers durft op te stellen, met bijvoorbeeld Verschaeren, Refaelov, Amuzu, Silva en Stroeykens in één ploeg, maar dat zijn allemaal mannen die de bal in de voet willen. In Boekarest viel het mij nog eens op. Er waren drie fases waarin Silva uitbrak, maar er was niemand voor doel, omdat ze allemaal hopen op een bal in de voet.”

Paars-wit heeft volgens Deschacht een specifiek type nodig voorin. “Ze hebben een snelle spits nodig die diep loopt”, klinkt het. “Raman moet dat kunnen, maar dan moet hij wel in vorm zijn. Het lijkt mij een werkpuntje voor de volgende mercato, iemand die nog meer complementair is met Silva.”

“Zondag vol aan de bak voor Mister Michel”

De wedstrijd van zondag, thuis tegen KV Kortrijk, staat in het teken van het afscheid van Michel Verschueren. En dus moet Anderlecht er maar meteen een eerbetoon van maken, vindt Deschacht. “Michel zou geen ander afscheid willen dan een ploeg die 90 minuten strijdt”, weet hij. “Ze moeten vol aan de bak. Ik weet zeker dat de supporters heel veel respect gaan tonen voor Michel, hopelijk volgen de spelers met een prestatie op het veld. Refaelov heeft gelijk als hij zegt dat er te weinig intensiteit is. Er wordt wel gelopen, maar er moet gespurt worden. Er moet meer versnelling in zitten, in plaats van gewoon kilometers te malen. En er moet ook meer agressiviteit zijn in de duels.”

De lage intensiteit, noch de povere resultaten, zijn volgens onze schaduwcoach volledig de fout van Mazzu. “Ik vind dat hij wel iets aan het neerzetten is en krediet verdient. In Boekarest stond er alvast een ploeg die wou winnen. Nu is het hopen dat de creatieve spelers in vorm geraken”, besluit Deschacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten