Protesten in Iran na dood van gearresteerde vrouw (22)

Mahsa Amini stierf vrijdag nadat ze werd aangehouden ©  ISOPIX

In Iran zijn protesten uitgebroken na de dood van een 22-jarige vrouw. Mahsa Amini stierf vrijdag in het ziekenhuis, enkele dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie, heeft haar familie gemeld. Het internet werd gedeeltelijk aan banden gelegd na de protesten, zegt de in Londen gevestigde organisatie Netblocks vrijdag.

ltoBron: BELGA

De dood van de vrouw, die sinds dinsdag in coma lag in de hoofdstad Teheran, werd ook gemeld door Iraanse media. Eerder had het openbaar ministerie in Teheran een onderzoek aangekondigd. De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen de context van de feiten te onderzoeken. De zaak leidde tot grote verontwaardiging op sociale media.

Volgens politierapporten werd vrouw dinsdag in Teheran opgepakt en naar een politiebureau gebracht. Daar kreeg ze naar verluidt hartproblemen en werd ze naar een ziekenhuis gebrachtt, waar ze in coma geraakte.

Online-versie

Online werd het incident anders geïnterpreteerd. Zo zou de vrouw aanvankelijk gearresteerd zijn omdat haar hoofddoek niet goed paste. Ze zou geprotesteerd hebben tegen haar arrestatie en naar het politiebureau gevoerd zijn. Daar zou ze op het hoofd geslagen zijn, met een hersenbloeding tot gevolg. De autoriteiten spreken dat met klem tegen.

Het incident werd ook in het parlement besproken. Verschillende parlementsleden eisten de vrijgaven van de politievideo’s om duidelijkheid te verschaggen. Ook ex-president Mohammad Khatami uitte kritiek.

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 zijn in Iran strenge kledingvoorschriften van kracht. Vooral in de grootsteden en rijkere buurten interpreteren veel vrouwen de regels nu nogal losjes, tot ergernis van aartsconservatieve politici. De regering onder president Ebrahim Raisi en hardliners in het parlement proberen al maanden de islamitische wetten strenger toe te passen. De zedenpolitie handhaaft de kledingvoorschriften, soms met geweld.

De Amerikaanse gezant voor Iran, Robert Malley, twitterde dat “Amini’s dood na verwondingen opgelopen in hechtenis voor een ‘ongepaste’ hijab verschrikkelijk is. Degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood moeten verantwoordelijk worden gehouden.” Amnesty International zei in een reactie dat beschuldigingen van marteling en andere vormen van mishandeling in hechtenis, strafrechtelijk moeten worden onderzocht en de verantwoordelijke agenten en functionarissen voor de rechter moeten verschijnen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten