Ryanair verlengt contract met luchthaven van Charleroi tot 2028

 ©  Daniel Karmann/dpa

Lagekostenmaatschappij Ryanair heeft met de luchthaven van Charleroi een verlenging van het contract tot 2028 afgesloten. Dat schrijft L’Echo zaterdag. Volgens de krant vonden de onderhandelingen midden in de coronacrisis plaats.

ltoBron: BELGA

De CEO van Brussels-South Charleroi, Philippe Verdonck, bevestigt de informatie maar weigert commentaar te geven over het akkoord. Ook de Hongaarse lagekostenmaatschappij Wizzair heeft naar verluidt een contractverlenging afgesloten. 

In een interview met L’Echo en De Tijd verklaarde Michael O’Leary, CEO van Ryanair, dat de Ierse maatschappij geen subsidies van het Waals Gewest heeft ontvangen en dat er andere redenen waren om voor Charleroi te kiezen. “Wij krijgen nergens subsidies. Van niemand. Het enige wat we doen, is onderhandelen over tarieven. Kijk naar de supermarkten. Je zegt toch ook niet dat Aldi en Lidl door hun leveranciers worden gesubsidieerd? Ze hebben gewoon grotere kortingen bedongen bij hun leveranciers in het belang van hun klanten,” verdedigt hij.

Volgens berekeningen van L’Echo kost een vliegtuig met 189 plaatsen 5.400 euro minder vanuit Charleroi dan vanuit Zaventem vanwege de kosten van de heffingen die daar worden toegepast. 

LEES OOK. Nee, het zijn niet de “idiote beslissingen van de Belgische regering”: dit is waarom Ryanair écht uit Zaventem vertrekt

Brussels Airport wordt “slecht beheerd”

Na de aankondiging dat Ryanair twee op Zaventem gebaseerde vliegtuigen tijdens het winterseizoen gaat weghalen, zei de baas van Ryanair dat “Brussels Airport gewoon een zeer slecht beheerde luchthaven is” en dat de directeur, Arnaud Feist, “niets van luchtvaart begrijpt”.

Hij stelde zich ook vragen over de milieubelasting die nu geldt voor rechtstreekse vluchten van en naar België. Volgens hem moet deze belasting ook gelden voor aansluitende vluchten, die “dubbel zo vervuilend” zijn.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt