Nederlands stadje daagt Twitter voor de rechter over satanistische pedofiele beschuldigingen

 ©  ISOPIX

Bodegraven-Reeuwijk, een klein stadje van zo’n 35.000 inwoners, heeft Twitter voor de rechter gedaagd om te eisen dat het sociale mediabedrijf berichten verwijdert die verband houden met een vermeende groep van Satan-aanbiddende pedofielen die in de jaren tachtig actief zouden zijn geweest in de stad.

ltoBron: The Guardian

Sinds 2020 doen complottheorieën over het stadje - dat zich in het midden van Nederland bevindt- de ronde. Alles begon toen drie mannen ongegronde verhalen begonnen te verspreiden over het misbruik van en moord op kinderen die er volgens hen in de jaren tachtig hebben plaatsgevonden. Een van hen vertelde zelfs dat hij er herinneringen van had.

De verhalen zorgden voor heel wat onrust in Bodegraven. Tientallen volgers stormden naar het kerkhof van de stad om bloemen en geschreven boodschappen neer te leggen bij de graven van willekeurige kinderen die volgens hen het slachtoffer waren van de satanistische groep.

Doodsbedreigingen

De mannen werden al veroordeeld en gevraagd om hun tweets, bedreigingen en andere online-inhoud met betrekking tot het verhaal te verwijderen. Maar toch bleven de verhalen op sociale media circuleren, wat de gemeente ertoe bracht de zaak zelf bij Twitter aan te kaarten.

“Als complottheoretici hun berichten niet verwijderen, dan moeten de betrokken platforms optreden”, zegt de advocaat van de gemeente Cees van de Sanden in de Volkskrant. In juli vroeg de gemeente Twitter al om alle tweets op te sporen en te verwijderen maar het kreeg tot nu toe geen antwoord van het bedrijf. De mannen achter het verhalen zitten in de gevangenis omdat ze in andere rechtszaken veroordeeld werden voor opruiing en het uiten van doodsbedreigingen aan het adres van onder meer premier Mark Rutte en voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Aangeboden door onze partners