Open VLD wil cannabis legaliseren: “Het is niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen”
Onder de noemer Liberaal Vuur, debatteerde het Open VLD-congres vandaag over Vrijheid. — © BELGA
De Vlaamse liberalen willen cannabis uit de illegaliteit halen. Het gebruik van de drugs in besloten kring wordt al langer gedoogd in ons land, maar op de kweek, de verkoop en de distributie staan zware celstraffen. Open VLD noemt dat hypocriet. Een ledencongres besliste zaterdagnamiddag om een legaal, wettelijke kader te maken voor de productie, distributie en verkoop van wiet.
Zo’n 250 Open VLD-leden bliezen zaterdag verzamelen in de Kinepolis in Antwerpen voor een congresdag, dit keer over Vrijheid. Het meest werd uitgekeken naar stelling nummer 16, waarin de partij haar standpunt wilde bijschaven over de legalisering van drugs. Sommige leden wilden alle soorten drugs legaliseren, anderen hielden liever alles in de strafwet.
LEES OOK. Open VLD wil autokeuring afschaffen en monopolies van De Lijn en NMBS aanpakken
Uiteindelijk beslechtte voorzitter Egbert Lachaert de discussie. “De legalisering van softdrugs is een belangrijke stap. Het is ook niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen. Wanneer we er ook andere drugs erbij zouden betrekken, betreden we een heel ander veld. Wereldwijd zijn daar geen succesvolle voorbeelden van.” Met de opbrengsten uit de cannabisverkoop, wil Open VLD aan preventie doen, zoals dat vandaag ook zo is voor alcohol en sigaretten. Een amendement met het voorstel om te onderzoeken of alle drugs uit de strafwet kunnen worden gehaald, werd verworpen door de congresleden.
Autokeuring en openbaar vervoer
Voorts in het oog springend, maar al langer aangekondigd: Open VLD wil de autokeuring zoals die nu bestaat afschaffen en de jaarlijkse keuring in handen geven van garagehouders. Ook in het openbaar vervoer moet de private sector volgens de liberalen een grotere rol gaan spelen. De monopolies van De Lijn, MIVB en NMBS moeten verdwijnen, zodat ook private spelers actief kunnen worden.
De middelen die de overheid in de eerste maanden van de coronapandemie inzette, waren de liberalen zoals bekend een doorn in het oog. Meerdere stellingen waren er daarom op gericht een scenario van lockdowns en avondklokken voortaan te voorkomen. Zo keurden de leden goed dat er nooit meer een avondklok of een collectief plaatsverbod mag worden ingevoerd en dat het parlement bij een noodtoestand moet kunnen blijven waken over de ingevoerde maatregelen.
Sint-Truiden verlengt preventieve schorsing financieel directeur met zes maanden
Minister Van Quickenborne over Olivier Vandecasteele: “Ik vroeg hem hoe je zoiets in godsnaam volhoudt. Zijn antwoord: discipline”
HET PUNT VAN VAN IMPE. “Alexander De Croo gedraagt zich steeds minder als premier, en viseert de zwakste schakel in zijn regering”
Bingoal WB-renner Julian Mertens in kunstmatige coma geplaatst na ongeluk op training
Elisabeth Meuleman (Groen) krijgt dan toch geen plek op lijst: “Handvol leden kan parlementslid dat keihard werkte met één duim omlaag uitsluiten”
Nouha (16) aangevallen door agressieve rottweiler op Sinksenfoor: “Hij liep achter me aan en beet in mijn armen en hoofd”
DE INSIDER. Waarom staat Club Brugge te koop? “Er zit ruis op de lijn met Vincent Mannaert, maar Bart Verhaeghe heeft andere beweegredenen”
Slecht nieuws voor Jan en Kim in ‘Blind gekocht’: “Er zijn problemen opgetreden”
Snorkelaar wordt aangevallen door krokodil, maar overleeft dankzij moedig trucje
Openhartigheid in memoires krijgt vervelend staartje voor prins Harry: had hij wel Amerikaans visum mogen krijgen?
Dominique Van Malder vertelt Kamal Kharmach over zijn maagverkleiningsplannen: “Geschrokken van zijn reactie”