Open VLD wil cannabis legaliseren: “Het is niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen”
Onder de noemer Liberaal Vuur, debatteerde het Open VLD-congres vandaag over Vrijheid. — © BELGA
De Vlaamse liberalen willen cannabis uit de illegaliteit halen. Het gebruik van de drugs in besloten kring wordt al langer gedoogd in ons land, maar op de kweek, de verkoop en de distributie staan zware celstraffen. Open VLD noemt dat hypocriet. Een ledencongres besliste zaterdagnamiddag om een legaal, wettelijke kader te maken voor de productie, distributie en verkoop van wiet.
Zo’n 250 Open VLD-leden bliezen zaterdag verzamelen in de Kinepolis in Antwerpen voor een congresdag, dit keer over Vrijheid. Het meest werd uitgekeken naar stelling nummer 16, waarin de partij haar standpunt wilde bijschaven over de legalisering van drugs. Sommige leden wilden alle soorten drugs legaliseren, anderen hielden liever alles in de strafwet.
LEES OOK. Open VLD wil autokeuring afschaffen en monopolies van De Lijn en NMBS aanpakken
Uiteindelijk beslechtte voorzitter Egbert Lachaert de discussie. “De legalisering van softdrugs is een belangrijke stap. Het is ook niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen. Wanneer we er ook andere drugs erbij zouden betrekken, betreden we een heel ander veld. Wereldwijd zijn daar geen succesvolle voorbeelden van.” Met de opbrengsten uit de cannabisverkoop, wil Open VLD aan preventie doen, zoals dat vandaag ook zo is voor alcohol en sigaretten. Een amendement met het voorstel om te onderzoeken of alle drugs uit de strafwet kunnen worden gehaald, werd verworpen door de congresleden.
Autokeuring en openbaar vervoer
Voorts in het oog springend, maar al langer aangekondigd: Open VLD wil de autokeuring zoals die nu bestaat afschaffen en de jaarlijkse keuring in handen geven van garagehouders. Ook in het openbaar vervoer moet de private sector volgens de liberalen een grotere rol gaan spelen. De monopolies van De Lijn, MIVB en NMBS moeten verdwijnen, zodat ook private spelers actief kunnen worden.
De middelen die de overheid in de eerste maanden van de coronapandemie inzette, waren de liberalen zoals bekend een doorn in het oog. Meerdere stellingen waren er daarom op gericht een scenario van lockdowns en avondklokken voortaan te voorkomen. Zo keurden de leden goed dat er nooit meer een avondklok of een collectief plaatsverbod mag worden ingevoerd en dat het parlement bij een noodtoestand moet kunnen blijven waken over de ingevoerde maatregelen.
Lees ook
KAART. Vlaanderen opgesplitst in 15 regio’s: dit betekent het voor jouw gemeente
Minister Bart Somers (Open VLD) vraagt duidelijkheid over kosten die energieleveranciers vragen voor energiedelen
Zuhal Demir waarschuwt: stikstofdossier bedreigt voortbestaan Brussels Airport
Zal accijnshervorming van minister van Financiën in 2023 budgetneutraal zijn? “Niemand denkt dat”
Video
Hoofdpunten
Eerste doorbraak in zoektocht naar vermiste Imane (25) aan sluis in Zemst: fiets uit het water gehaald
Club Brugge slikt nieuwe tegenslag in stadiondossier na vernietiging van omgevingsvergunning: “De tijd begint nu echt te dringen”
‘Mijn VerbouwLening’ niet langer renteloos: inflatie duwt rente van 0 naar 2,25 procent
Europese Centrale Bank verhoogt haar rente nog eens met 50 basispunten
KAART. Vlaanderen opgesplitst in 15 regio’s: dit betekent het voor jouw gemeente
Beste van Plus
Nederlandse royals gooien heupen los op laatste avond op Aruba
Dieven willen inbreken bij liefdadigheidsinstelling, maar dat is buiten non gerekend: “Hoe durf je!”
Belgisch koppel weigert vliegticket voor baby te kopen en laat kind achter in Israëlische luchthaven
Ongerustheid wanneer bliksem inslaat op vleugel van vliegtuig