Grootste ‘cohousing’-project van Vlaanderen geopend in Gent

Archiefbeeld: Bijgaardehof tijdens de bouwwerkzaamheden.  ©  David Van Hecke

In Gent is zaterdag het grootste ‘cohousing’-project van Vlaanderen geopend. De 159 bewoners beschikken er over private kamers, maar delen ook een collectieve keuken, eetkamer en een speel- en ontspanningsruimte. Cohousing kan een oplossing zijn voor de stijgende woonprijzen en de schaarse publieke ruimte.

wverBron: BELGA

Het Gentse project, Bijgaardehof, is opgetrokken in de Malmarfabriek, een voormalig metaalverwerkend bedrijf dat in 1997 wegtrok en een fabriekspand achterliet dat meer dan 20 jaar stond te verkommeren. Het vervallen stuk industrieel erfgoed is omgevormd tot een modern woonproject waar 59 gezinnen duurzaam wonen. 

De verwarming gebeurt via geothermie en de bakstenen van de afgebroken fabrieksmuren zijn hergebruikt. Ook de tegels van de oude fabriek kregen een tweede leven in de gemeenschappelijke keukens en speelruimtes. Om het gemeenschapsgevoel te onderhouden zijn ook stille ruimtes, een wintertuin, coworkingspace, een gemeenschappelijk atelier, een daktuin voor stadslandbouw en een buitenruimte voorzien.

Aangeboden door onze partners