Ondanks verzet van autoriteiten trekt Europride door Belgrado

 ©  AFP

Tot ongenoegen van de regering heeft de Europride zaterdag toch in de straten van Belgrado geparadeerd. Een duizendtal deelnemers betoogden deels in de stromende regen voor de rechten van les­bi­en­nes, ho­mo’s, bi­sek­su­elen, trans­genders en in­ter­seksuelen.

wverBron: BELGA

De politie beveiligde een corridor langs de route van de optocht. Extreemrechtse en ultraklerikale tegenbetogers, die minder in aantal waren, hield ze op die manier op afstand.

 ©  AFP

Oorspronkelijk zou de regenboogparade door een deel van de binnenstad trekken, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken verbood de manifestatie. De administratieve rechtbank van Servië veegde zaterdag de bezwaren van de organisatoren tegen het besluit van het ministerie van tafel. 

 ©  AFP

Het Openbaar Ministerie dreigde met zware boetes tegen deelnemers van een potentieel “illegale demonstratie”. De organisatoren lieten het ministerie van Binnenlandse Zaken dan weten dat ze het traject sterk hadden ingekort. 

 ©  AFP

Gay Prides vinden in Belgrado sinds 2014 zonder incidenten plaats. Dit jaar mocht Belgrado als eerste stad in het zuidoosten van Europa een Europride organiseren. Verscheidene Europarlementsleden en Europese politici namen eraan deel. 

 ©  AFP

De Servische president Aleksandar Vucic stelde eind augustus een uit- of afstel van de Pride in het vooruitzicht. De rechtse nationalist richt zich sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne meer op Rusland en zoekt toenadering tot de ultraconservatieve en pro-Russische Servisch-Orthodoxe Kerk. Rechts-extremisten en klerikale kringen hielden de jongste weken zogenaamde processies tegen de Pride.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten