Weyts en onderwijsverstrekkers bereiken akkoord over eindtermen tweede en derde graad

 ©  Kris Van Exel

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft met de onderwijsverstrekkers een akkoord bereikt over de eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Dat meldt hij zondag. De onderwijspartners moesten opnieuw rond de tafel gaan zitten nadat het Grondwettelijk Hof in juni de eindtermen vernietigde.

ltoBron: BELGA

Dat gebeurde nadat Katholiek Onderwijs Vlaanderen er een procedure tegen had aangespannen. Het Hof volgde de onderwijskoepel in de redenering dat de eindtermen te uitgebreid zijn en op die manier de vrijheid van onderwijs in het gedrang brengen.

Omdat scholen hun leerplannen al op de vernietigde eindtermen hebben gebaseerd en omdat er voldoende voorbereidingstijd nodig is om de eindtermen aan te passen, gaf het Grondwettelijk Hof het onderwijsveld tot 2025 de tijd om tot nieuwe eindtermen te komen. Maar dat zou tot problemen leiden voor de leerlingen die al met de modernisering gestart zijn dus wilden de onderwijspartners vaart maken met het dossier.

Ondertussen is er dus een akkoord bereikt. Maandag/morgen zal Weyts dat voorstellen samen met onderwijsverstrekkers: Katholiek Onderwijs Vlaanderen, het gemeenschapsonderwijs GO!, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en Overleg Kleine Onderwijsverstrekker.

LEES OOK. Directeurs zeer kritisch voor hét speerpunt van beleid Weyts: “Dan probeer je het aan te pakken en word je teruggefloten” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten