Overdag parkeren voor de fiets, ’s nachts voor de auto: nieuw verkeersbord ingevoerd op vraag van Gent

 ©  bst/IF

GENT -

Van 8 tot 18 uur mogen er fietsen parkeren, maar van 18 uur tot 8 uur is het voor auto’s. De wegcode heeft op vraag van de Stad Gent een nieuw verkeersbord gekregen voor ‘afwisselend parkeren’.

Bert Staes en Koen Baumers

Vanaf 1 oktober mogen alle steden en gemeenten in ons land zo’n parkeerregime invoeren, laat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) weten. De steden en gemeenten kunnen de uren van het parkeerregime zelf aanpassen.

“Afwisselend parkeren kan bijvoorbeeld nuttig zijn in de buurt van scholen”, zegt Gilkinet. “Deze maatregel zorgt ervoor dat we de openbare ruimte beter kunnen gebruiken en delen.” (lees verder onder de foto)

Het verkeersbord komt er na een vraag van de Stad Gent en meer bepaald schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “In de Theresianenstraat hebben we aan een schoolpoort een parkeervak voorbehouden voor fietsers, om de schoolspits veiliger te maken. Maar buiten de schooluren is het natuurlijk geen probleem dat daar auto’s op parkeren. Dit verkeersbord maakt dat mogelijk.”

Watteeuw wil het nieuwe verkeersbord meteen invoeren in de bewuste straat, een zijstraatje van Coupure Rechts. “En op andere plaatsen waar we vinden dat het nodig is.”

Fietsberaad Vlaanderen reageert tevreden. “Het vraagt wel discipline om de fiets of auto op tijd weg te halen”, zegt Wout Baert. “Zo’n regime moet voor stukje mee worden gehandhaafd maar in Kopenhagen zijn de ervaringen hiermee positief.” Aan het nieuwe verkeersbord hangt ook een boete vast: wie het parkeerregime niet respecteert kan 58 euro boete krijgen, ook fietsers.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent