Veldrijden Vrouwen Poldercross in Kruibeke

Zestienjarige Shanyl De Schoesitter maakt indruk in haar eerste cross bij de elite: “Crossen tussen de toppers is de beste leerschool”

De zestienjarige Shanyl De Schoesitter werd in haar eerste cross bij de elite zestiende. ©  Erik Westerlinck

Kruibeke -

De eerste veldrit voor de toppers draaide uit op een zware beproeving. Geen droge en snelle omloop, maar wel een stevige moddercross in het Waasland. Voor Shanyl De Schoesitter gold de Poldercross als haar vuurdoop bij de elite. “Ik wist niet wat ik mocht verwachten, maar met deze zestiende plaats ben ik best tevreden.”

Geert Stevens

Fem Van Empel drukte in Kruibeke haar stempel, maar in de schaduw maakte Shanyl De Schoesitter een meer dan indrukwekkend debuut in een topcross. Met haar zestien lentes was ze de jongste veldrijdster op de deelnemerslijst. Het toptalent uit Waasmunster werd bij de start als voorlaatste afgeroepen, maar kon in de eerste strook meteen vaart maken. “Ik had het vooraf goed bekeken waar ik bij de eerste klim enkele rensters zou kunnen inhalen en dat plannetje lukte perfect. Ik kon flink opschuiven.”

Na de eerste ronde kwam de het goudklompje van manager Jurgen Mettepenningen als twaalfde door, maar naderhand diende ze enkele plaatsjes prijs te geven. Ze bolde finaal als zestiende over de streep. “Het was voor mij een raadsel waar ik in deze eerste wedstrijd tussen de elite zou eindigen. Vorig jaar reed ik nog bij de nieuwelingen en pakte ik er ook de Belgische titel. Nu crossen bij de elite is uiteraard een grote stap”, aldus het Wase toptalent. “Of ik er niet te snel voor kies om als eerstejaarsjunior meteen A-crossen te rijden? Dat denk ik niet. Het is volgens mij de enige manier om snel progressie te maken. Bij de junioren kan ik wel meer wedstrijden winnen, maar ik denk niet dat ik er beter door kan worden. Koersen tussen de toppers zal me meer baat bijbrengen. Het is de beste leerschool”, is Shanyl De Schoesitter overtuigd.

Beringen & Meulebeke

“De langere wedstrijdduur speelde me alvast geen parten. En dat dank ik aan mijn ervaring in de mountainbikewedstrijden. Die duren meer dan een uur en daardoor heb ik de 45 minuten vandaag eigenlijk goed verteerd. De power was een ander verhaal. En dan vooral op de rechte stroken. Daar waren de meer ervaren rensters in het voordeel. Wat ook logisch is.” Shanyl De Schoesitter heeft haar programma voor de komende weken intussen uitgetekend. “Ik zal zoveel mogelijk A-wedstrijden blijven rijden. Volgende week start ik in Beringen en nadien staat ook de cross in Meulebeke op mijn programma. Met de ambitie om mondjesmaat stappen vooruit te blijven zetten”

Bij de jeugdwedstrijden zorgde eerstejaarsnieuweling Bram Van Duyse voor een Oost-Vlaamse triomf. De 14-jarige kerel uit Beveren-Waas, die een thuiscross reed, versnelde in de eerste ronde en hield stand tot het einde. De nieuweling van het Van Moer Logistics Cycling Team telde aan de streep vijftien seconden voorsprong op Seff Van Kerckhove.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten