Didier Reynders wijst Hongarije met vinger over bevriezing Russische tegoeden: “We moeten zware druk zetten op Orban”

 ©  EPA-EFE

De Europese Unie heeft 14,5 miljard euro tegoeden van Russische prominenten bevroren in het kader van de sancties tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne. Verscheidene landen, waaronder Hongarije, hebben echter niet of amper bijgedragen aan die inspanning, zegt Eurocommissaris Didier Reynders.

wverBron: BELGA

“We moeten zware druk zetten” op Hongarije, want “we kunnen veronderstellen dat zijn nauwe banden met Rusland het land verhinderen te handelen”, zei Reynders in een interview met de Franse televisiezender LCI. Hongarije heeft “iets meer dan 3.000 euro” aan Russische tegoeden bevroren, preciseerde de commissaris. 

De nationalistische premier Viktor Orban handhaafde zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin ondanks de Russische invasie in Oekraïne. Zo maakte Boedapest eind augustus een akkoord met de Russische gasproducent Gazprom bekend voor bijkomende leveringen op een moment dat andere Europese landen met sterke verlagingen van de bevoorrading kampen. De Hongaarse regering werkt ook samen met het Russische conglomeraat Rosatom voor de bouw van twee nieuwe kernreactoren.

Cryptomunten en digitale kunstwerken

Van de 14,5 miljard euro aan tegoeden wordt “90 procent door zes lidstaten” van de EU bevroren, legde Reynders uit. Hij zei dat er nog “enorm veel werk” te doen was ten aanzien van andere landen “die niets bevroren hebben of daarover niets meegedeeld hebben”.  

Frankrijk heeft “iets meer dan een miljard euro” bevroren, België 3,5 miljard. De overige ‘goede leerlingen” zijn volgens de commissaris Duitsland, Luxemburg, Ierland en Oostenrijk. Het gaat niet alleen om bankrekeningen, jachten en residenties, “maar om alle tegoeden”, benadrukte hij. Hij verwees naar de moeilijkheid om toegang te krijgen tot cryptomunten en digitale kunstwerken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten