Dit waren de speciale wensen van de Queen voor haar begrafenis
Postuum nog wat vingerafdrukken achterlaten? De Queen kan dat. Zelfs haar eigen begrafenis, een streng protocollair gebeuren, kreeg een persoonlijk tintje met onder meer de aanwezigheid van haar eigenste doedelzakspeler.
Haar enige dochter, die zou de hoofdrol krijgen bij haar kist, wenste ze. Prinses Anne als dichtste, belangrijkste begeleider, in de dagen tussen haar overlijden en de staatsbegrafenis. En zo geschiedde. Op wens van haar mama nam de prinses voorbije dagen trouw het voortouw en week ze geen stap van de kist. Een kist die ruim dertig jaar geleden al klaarstond, bovendien.
(Lees verder onder de foto)
Koning Charles en prinses Anne marcheren mee achter de kist van de Queen, die wordt verplaatst van Buckingham Palace naar the Palace of Westminster. — © ISOPIX
LEES OOK. Harry en Meghan niet uitgenodigd, 1.000 anderen wél: dit weten we over ‘de receptie van de eeuw’ (+)
“De lijkwagen is ook tekenend voor haar”, vertelt royalty-experte Joëlle Vanden Houden. “Helemaal in glas, het deed mij een beetje denken aan een Assepoester-koets. Met licht in voorzien, zodat je de kist nog altijd kon zien liggen als de wagen door de donkere straten reed. Typisch voor haar. Ze was maar een meter 60 groot, maar altijd zo kleurrijk gekleed. In een mensenmassa zag je meteen: dát is de Queen. Nu nog steeds. Ze wou zichtbaar blijven, tot het einde.”
(Lees verder onder de foto)
De lijkwagen van de Queen. — © REUTERS
“Inhoudelijk zal de dienst heel traditioneel zijn”, zegt Engeland-kenner Harry De Paepe. “Ze hechtte veel belang aan de kerk. Dus verwacht ik traditionele hymnes, die vandaag misschien zelfs voor veel Britten als nostalgie zullen aanvoelen, maar voor haar belangrijk zijn.” Vanden Houden beaamt. “Ze kende heel veel hymnes, die ze volledig kon meezingen. Ze gaat zeker haar eigen stempel erop gedrukt hebben.”
De Queen stond erop dat enkele ‘special guests’ een zitje kregen bij de ceremonie: een paardentrainer die voor veel van haar volbloeden zorgde, een kleedster, een sergeant die twee collega’s redde in Irak. Haar persoonlijke doedelzakspeler – die elke ochtend een kwartiertje onder haar raam stond en haar wakker blies – zal een pakkende klaagzang brengen tijdens de dienst in de kapel van Windsor. Eentje die letterlijk uitsterft, al wegwandelend, terwijl haar kist naar beneden wordt gelaten in de Royal Vault. En daarna weer naar boven wordt gehaald. Waarom? Om samen met haar prins Philip een definitieve rustplaats te krijgen bij haar vader, moeder en zus in de King George VI Memorial Chapel.
Antwerp-boegbeeld Paul Bistiaux looft de werkwijze van Paul Gheysens en co: “De club is een geoliede machine geworden die niet panikeert”
Door wie zijn ze opgericht, wie zijn de iconen, wie is de baas en wie zijn de fans: een gekleurde handleiding over hét titelduel Antwerp-Union
De match van het jaar, hoe bereid je die het best voor? Mental coach legt uit: “Alles wat onvoorbereid is, zorgt voor extra druk”
Levende Antwerp-legende ‘Patje Boem Boem’ is klaar voor legendarisch weekend: “Geef Mark van Bommel nog voor de match opslag”
Zij wachten samen al honderden jaren op de titel: “Niet echt moeilijk om de Antwerp-microbe over te dragen”