Quinten Hermans met WK-selectie nu toch beloond na vreemd seizoen: “Mijn vertrouwen in de mensen was een klein beetje weg”

Pieter Serry en Quinten Hermans. ©  BELGA

Het WK veldrijden eind januari moest hij op de valreep laten schieten als gevolg van een positieve coronatest, de Ronde van Frankrijk werd in laatste instantie van zijn programma gehaald als gevolg van een intern conflict bij Intermarché - Wanty Gobert. Voor Quinten Hermans (27) is de WK-selectie dan ook de perfecte apotheose na een vreemd seizoen.

Guy Van Den Langenbergh in Wollongong

Je tweede WK-selectie van het jaar...

Quinten Hermans: “… Met dit verschil dat ik er nu ook geraakt ben. (lacht) Ja, dat gemiste WK in Fayetteville (na een omstreden positieve coronatest mocht hij niet afreizen, red.) speelde de voorbije dagen wel degelijk door mijn hoofd. Net als de teleurstelling van de gemiste Tourselectie. Mijn vertrouwen in de mensen was een klein beetje weg. Het was dan ook fijn om vast te stellen dat Sven (bondscoach Vanthourenhout, red). wel vertrouwen had in mij.”

Was je bang om opnieuw besmet te geraken?

“Laat me zeggen dat gezond blijven de voorbije dagen een topprioriteit was. Ik heb de laatste week elke dag een sneltest afgenomen omdat ik niet diegene wilde zijn die andere renners zou besmetten. Ik heb alles gezond kunnen houden.”

 ©  BELGA

De selectie van de wegploeg halen, lijkt me veel moeilijker dan die van de selectie in het veld.

“Het maakt me trots en het heeft me ook een beetje verrast. Anderzijds vind ik dat ik mijn plaats heb binnen deze selectie. Ondanks alles heb ik dit jaar sterk gepresteerd zodat niemand verrast kan zijn over het feit dat ik erbij ben. Maar ik heb ook moeten bewijzen dat ik een goede ploegmaat kan zijn omdat we hier als ploeg de wereldtitel willen halen. Ik ben blij dat ik hierin het vertrouwen heb gekregen van de bondscoach en het selectiecomité. Ik besef ook dat op basis van de resultaten er nog een aantal andere landgenoten in aanmerking kwamen voor een selectie.”

Niet iedereen eindigt tweede in Luik-Bastenaken-Luik.

“Klopt! Vooral in de wedstrijden boven de tweehonderd kilometer heb ik mij het voorbije seizoen toch wel bewezen, vind ik. Zondag krijgen we ook een superlange wedstrijd. Vermoedelijk hebben ze zich daarop gebaseerd.”

 ©  BELGA

Wat als ze jou vijf jaar geleden hadden gezegd dat je naar het WK op de weg zou gaan?

“Dat had ik nooit gedacht. Maar het was destijds ook mijn ambitie niet. Ik ben echt wel blij dat ik hier ben. Je voelt in alles dat dit anders is dan eender welke andere wedstrijd. Al valt het hier in Australië best mee inzake pers en zo. Vorig jaar in Leuven was het ongetwijfeld een ander verhaal.”

Sven Vanthourenhout ziet in jou ook iemand om achter de hand te houden.

“Ik denk dat ik de ploeg in een luxesituatie kan brengen. Als ik mee kan gaan in een vroege ontsnapping, dan ben ik niet de man die moet werken omdat ik nog kopmannen achter de hand heb. Tegelijk kunnen ze in het peloton in een zetel zitten omdat ze mij mee vooraan hebben. Daarmee zouden we de tegenstanders kunnen frustreren. Maar als ik de laatste ronde in kan gaan met Wout en Remco in de buurt, dan is het duidelijk wat mijn rol zal zijn. In de kilometers daarvoor kan ik een soort bliksemafleider zijn. Maar niet alleen ik: ook Jasper (Stuyven, red.), Yves (Lampaert, red.) en zelfs Stan (Dewulf, red.) kunnen die rol aan. Enkel Nathan (Van Hooydonck, red.) en Pieter (Serry, red.) zullen volgens mij een pure knechtenrol vervullen.”

 ©  BELGA

Veel ervaring met dit soort kampioenschappen heb je evenwel niet.

“In The Arctic Race of Norway werd de laatste etappe ook op een circuit afgewerkt. Dat was echt raar en anders dan een rit in lijn. Je kon onmogelijk voorspellen waar ze zouden wegrijden, in tegenstelling tot een rit in lijn waar je de sleutelpunten kent. Koersen op een circuit is veel minder voorspelbaar, attent koersen zal de boodschap zijn.”

Hoe ben je conditioneel? Je ging op hoogtestage, maar koerste weinig.

“Het is moeilijk om te zeggen of ik nu even goed ben als voor de Waalse klassiekers. Ik heb echt wel het gevoel dat ik in orde ben, ik sta hier in de best mogelijke conditie en heb gericht gewerkt naar het type beklimmingen dat we hier voor de wielen geschoven krijgen.”

Slotvraagje: wie won vannacht de Poldercross in Kruibeke?

“Euh, Michael Vanthourenhout voor Eli Iserbyt. Neen, ik heb niet gekeken, want ik sliep al. Eind oktober mogen ze mij al terug in het veld verwachten, tot en met het Europees kampioenschap in Namen. Daarna gaat de riem er even af.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten