Fietsersbond: “Middenrijbanen niet zo positief voor fietsers”
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). — © BELGA
Het is goed dat er nagedacht wordt over maatregelen om zwakke weggebruikers beter te beschermen, maar “middenrijbanen” lijken uit de eerste onderzoeken “niet zo positief uit te draaien voor fietsers”. Dat zegt de Fietsersbond maandag.
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kondigde tijdens het weekend aan dat hij het licht op groen heeft gezet voor de inrichting van zogenoemde middenrijbanen. Die zijn bedoeld voor smalle wegen, waar er geen plaats is voor extra fietspaden. In zo’n geval kan met stippellijnen aan beide kanten van de weg een zone worden gecreëerd voor fietsers, de auto’s moeten de zone in het midden van de baan gebruiken. Alleen wanneer ze elkaar kruisen, mogen motorvoertuigen op de zijstrook rijden, zonder andere weggebruikers te hinderen.
“We zijn hier niet helemaal gelukkig mee”, reageert Wies Callens, woordvoerder van de Fietsersbond. Hij verwijst naar een onderzoek van Fietsberaad Vlaanderen, het kenniscentrum voor het fietsbeleid in Vlaanderen. “Daaruit blijkt dat het voor fietsers niet zo positief uitdraait”, aldus Callens. “Met fietsers die dichter bij de rand van de weg gaan rijden, en automobilisten die sneller gaan rijden en dichter bij fietsers passeren.”
Fietsberaad Vlaanderen deed onderzoek op basis van proefopstellingen in Bornem en in Hasselt. Het stelde vast dat fietsers, zeker in groep, dichter bij de rand van de weg fietsten. “Samen met de verhoogde snelheid van de automobilisten is het effect daarom niet positief te noemen”, zo staat in het onderzoek. De middenrijbaan - of middenrijbaanmarkering - “blijkt geen positieve effecten te hebben op de verkeersveiligheid bij fietsen in gemengd verkeer”.
“Quick win”
De vraag om middenrijbanen mogelijk te maken, zou voornamelijk uit Wallonië komen. “Ik begrijp de vraag wel, want zo’n middenrijbaan markeren is een quick win op wegen waar er weinig fietsinfrastructuur is en waar er weinig plaats is om de baan uit te breiden met fietspaden”, aldus de woordvoerder van de Fietsersbond. Hij zegt het niet slecht te vinden dat er wordt nagedacht over nieuwe systemen, maar pleit voor meer onderzoek. Zo’n middenrijbaan is volgens de Fietsersbond alvast geen oplossing op wegen waar veel verkeer is, “en ook het snelheidsregime is heel bepalend”.
Dat doet ook Fietsberaad Vlaanderen in de studie: “Verder onderzoek moet uitwijzen welke andere (afdwingbare en/of gedragssturende) maatregelen er genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid van het fietsverkeer op landelijke wegen te verbeteren.”
Lees ook
Fietsersbond Beringen start petitie voor veilige fietspaden
“Schaf salariswagen af en geef elke Belg jaarlijks 400 euro”
Vandalisme aan fietsenstalling in station van Zolder: “Pendelfietsen vakkundig afgebroken”
Hoe anders is het verkeer in Wallonië? “Ze fietsen er véél minder en dat heeft niks te maken met de heuvels”
Video
Hoofdpunten
Tuberculose weldra weer dodelijkste infectieziekte ter wereld. “Inspanningen van voorbije 14 jaar tenietgedaan”
Huisanalisten Marc Sergeant en Dirk De Wolf voor start van Vlaamse wielerweek: “Wout moet dringend een koers winnen, anders gaat hij nerveus worden”
Jarenlang strafbaar, nu met enthousiasme onthaald: leerkracht of scoutsleider mogen voortaan insulinespuit zetten
Belgische vrouw die op Tenerife uitkering opstrijkt is niet alleen: ook deze ‘werklozen’ sjoemelden erop los
Zeven Rode Duivels zijn zeker van basisplaats, dit is onze verwachte opstelling in eerste wedstrijd onder Domenico Tedesco
Beste van Plus
Zebra ontsnapt uit zoo en loopt meer dan drie uur door Zuid-Koreaanse hoofdstad
Chris Martin eet maar één maaltijd per dag, omdat hij jaloers is op Bruce Springsteen
Fransman skiet met 255,5 km/u berg af en breekt wereldrecord
Hoffelijke tachtiger maakt plaats voor tegenligger, maar eindigt zelf in gracht