Proces in beroep tegen veroordeling leidinggevenden Ikea Frankrijk wegens spionage

 ©  REUTERS

Ikea Frankrijk, dat in 2021 werd veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro wegens het bespioneren van honderden werknemers, heeft het vonnis niet aangevochten en zal dus ook niet opnieuw worden berecht tijdens het proces in hoger beroep dat woensdag in Versailles van start gaat.

mtmBron: BELGA

De Franse tak van het meubelconcern werd vorig jaar in maart schuldig bevonden aan het oneigenlijke gebruik van persoonsgegevens, maar meerdere voormalige leidinggevenden van het bedrijf gingen in beroep tegen hun veroordeling. Naast voormalig directeur Jean-Louis Baillot, die een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 50.000 euro opgelegd kreeg, gaat het onder meer om gewezen financieel en administratief directeur Dariusz Ruchert en de gewezen vicedirecteur Sylvie Weber. Die laatste twee werden veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en 10.000 euro boete. 

Voormalig directeur Jean-Louis Baillot. ©  AFP

De meerderheid van de ongeveer 120 burgerlijke partijen, onder wie zowel werknemers als vakbonden, kreeg een schadevergoeding van elk zo’n 1.000 à 10.000 euro toegekend. “Slechts drie of vier burgerlijke partijen zijn in beroep gegaan” tegen deze schadevergoedingen, verklaarde de advocaat van Ikea Frankrijk, Emmanuel Daoud, wat erop neerkomt dat “95 procent van hen juridisch tevreden is”.

Het Franse gerecht beschuldigde Ikea ervan in Frankrijk een “spionagesysteem” te hebben gerund. Zo zouden privédetectives en politiemensen zijn ingeschakeld om privégegevens over medewerkers en sollicitanten te verzamelen. Ook zouden de agenten vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan het bedrijf. Soms werden ook nepwerknemers ingezet om rapporten over het personeel op te stellen.

De kwestie kwam in 2012 aan het licht. Uit processtukken bleek eerder dat het bedrijf 600.000 euro per jaar uitgaf aan privédetectives. Die moesten bijvoorbeeld uitzoeken hoe medewerkers zich dure nieuwe auto’s konden veroorloven, of hoe een medewerker die als voorbeeldig te boek stond, kon veranderen in een “dwarsligger”.

De rechtbank eiste een boete van 2 miljoen euro, meer dan de helft van het maximumbedrag dat de Franse wet toestaat. Daarnaast werd een celstraf voor de voormalige directeur geëist.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten