Studenten vragen meldpunt en noodkamers voor veilig hoger onderwijs

 ©  BART DEWAELE

Naar aanleiding van de start van het academiejaar pleit de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) maandag voor “een brede aanpak om de studieomgeving van iedere student in de Vlaamse Gemeenschap écht veilig te maken”. Concrete eisen zijn een centraal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag en noodkamers voor studenten in een onveilige thuisomgeving.

mtmBron: BELGA

De voorbije maanden doken er meerdere verhalen op van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in het hoger onderwijs in Vlaanderen. De getuigenissen stroomden binnen.

“De huidige procedures en gang van zaken met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag schieten nog ruimschoots tekort”, zegt de VVS maandag in een persbericht. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beloofde eerder al dat er een extern en onafhankelijk meldpunt zal komen.

Maar de VVS vreest dat dat meldpunt zal worden ondergebracht in een algemeen meldpunt dat álle meldingen van grensoverschrijdend gedrag in Vlaanderen moet behandelen. Maar daardoor zou dat meldpunt “inboeten aan slagkracht en voorbijgaan aan de specifieke context van de student”, klinkt het.

 “VVS roept de minister op om de eerdere beloftes te realiseren”, zegt VVS-voorzitter Julien De Wit. “We blijven overtuigd dat hij de problematiek ten gronde wil terugdringen, maar dat gebeurt niet door middel van een besparingsoperatie waarbij een algemeen meldpunt wordt opgericht dat voor alle gevallen van grensoverschrijdend gedrag bevoegd is.”

Daarnaast benadrukt de vereniging het belang van preventie. Professoren, assistenten, doctorandi... moeten zich via sensibilisering bewust worden van wat wel en niet kan en waar de grenzen van machtsverhoudingen liggen, en studenten moeten opleidingen kunnen volgen die hen weerbaar maken. 

Noodkamers

Daarnaast vindt de VVS dat de instellingen van hoger onderwijs ook een rol kunnen spelen in gevallen van studenten die thuis niet veilig zijn, bijvoorbeeld door huiselijk geweld. “We pleiten voor de oprichting van noodkamers aan elke hogeronderwijsinstelling, zodat studenten een onveilige thuisomgeving, indien nodig, kunnen ontvluchten en hun studie op een veiligere manier kunnen voortzetten”, klinkt het.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt