In België opgepakte oplichter uit Netflix-docu ‘The puppet master’ in beroep tegen overlevering aan Frankrijk

De 51-jarige Brit die op 2 september werd opgepakt in Groot-Bijgaarden, is in beroep gegaan tegen de beslissing van de Brusselse raadkamer om hem aan Frankrijk over te leveren. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Frankrijk had tegen de man een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd omdat hij in Frankrijk twee agenten omvergereden zou hebben.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. ‘The puppet master’ is eindelijk gevat: wie was de meesteroplichter die talloze vrouwen doodsbang maakte en bestal? (+)

De vijftiger, Robert Hendy-Freegard, raakte bekend door de Netflix-documentaire ‘The puppet master: hunting the ultimate conman’, waarin te zien was hoe hij 1 miljoen pond binnenhaalde door mensen wijs te maken dat hij een geheim agent was.

Hij slaagde erin om zich jarenlang voor te doen als een agent van de Britse geheime dienst MI5 en op die manier meerdere slachtoffers geld af te troggelen. Bovendien maakte hij zijn vrouwelijke slachtoffers ook wijs dat hun leven in gevaar was omdat ze doelwitten van de terreurgroep IRA zouden zijn. De vrouwen moesten altijd bij hem blijven, zodat hij hen kon beschermen. Op die manier had hij op een bepaald ogenblik vijf vrouwen die op zogenaamde onderduikadressen moesten wonen, waar ze helemaal van hem afhankelijk waren.

In 2002 werd de man door de FBI en de Britse politie opgepakt, waarna hij in 2005 tot levenslang werd veroordeeld. In 2009 werd die straf in beroep teruggebracht tot 9 jaar cel.

Na zijn vrijlating trok Hendy-Freegard met een nieuwe partner naar Frankrijk, waar hij honden begon te kweken. Toen Franse gendarmes op 25 augustus zijn kwekerij in het dorpje Vidaillat kwamen controleren, troffen ze enkel zijn partner aan, maar even later kwam de Brit aan met zijn wagen. Toen de agenten hem om zijn papieren vroegen, gaf hij gas en reed hij twee agenten omver. Een week later, op 2 september, werd zijn wagen door de federale wegpolitie van Oost-Vlaanderen opgemerkt, waarna de man in Groot-Bijgaarden werd klemgereden en opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten