Zelfstandigen en KMO’s hebben weinig vertrouwen in de toekomst

Themabeeld ©  Shutterstock

Zelfstandigen en KMO’s hebben steeds minder vertrouwen in de toekomst en maken zich erg veel zorgen over hun energiefactuur. Dat blijkt uit de nieuwe KMO-barometer van zelfstandigenorganisatie. CEO van Unizo Danny Van Assche vreest dat dit nog maar het begin is.

ltoBron: VRT

Alleen met de uitbraak van de coronacrisis stond de barometer nog lager. Ondernemers zouden vooral pessimistisch zijn over de hoeveelheid werk die ze nog gaan hebben, hoeveel winst gemaakt kan worden en of ze hun personeel kunnen behouden of uitbreiden.

“We vrezen dat het ergste nog moet komen”, zegt Unizo-CEO Danny Van Assche aan VRT. “Uit een recente studie blijkt dat slechts 7 procent van de ondernemers de gestegen kosten kan doorrekenen aan zijn of haar klanten. Een kwart van hen weet nu al dat het jaar verlieslatend zal zijn.”

Volgens Van Assche zal het nog erger worden omdat veel elektriciteitscontracten komende maanden aflopen. Velen hadden een vast contract maar dat zal aangepast worden naar een variabel contract. Unizo vraagt daarom een plan voor Vlaamse bedrijven: “We begrijpen niet dat de Vlaamse regering zo lang wacht met maatregelen te nemen. Vooral een snelle en gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden is cruciaal.”

LEES OOK. Wie zelf zonnepanelen installeert, is vaak goedkoper en sneller af: kan iedereen dat? En wat met de keuring? (+)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt