Actrices Maaike Cafmeyer en Ella-June Henrard krijgen prijs voor inzet tegen grensoverschrijdend gedrag

 ©  Geert Van de Velde/Streamz

Op het elfde Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres hebben de actrices Maaike Cafmeyer en Ella June Henrard dinsdag de Pi²-prijs ontvangen. Ze worden geëerd voor hun “geweldloze, maar dappere en krachtdadige inzet tegen het onrecht van grensoverschrijdend gedrag”, klinkt het.

Bron: BELGA

Het GGZ-congres is een tweejaarlijks congres waarin de Vlaamse geestelijke gezondheidsector bijeenkomt om goede praktijken en nieuwe wetenschappelijke kennis uit te wisselen. 

Sinds 2016 reikt het organisatiecomité van het congres de Pi²-prijs uit, een prijs voor psychiatrische innovatieve initiatieven. Eerder ontvingen al wijlen prof. Guido Pieters (2016), psychologe en ervaringsdeskundige Ann Callebert (2018) en journalist Guy Tegenbos (2021) de prijs. Dit jaar gaat ze naar Maaike Cafmeyer en Elle June Henrard, voor hun inzet tegen grensoverschrijdend gedrag.

De jury verwijst naar hun rol in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw. “Door mee te gaan in een juridische procedure waarvoor ze zelf niet gekozen hebben, hebben ze zich vrijwillig blootgesteld aan nieuwe vormen van agressie, vanuit de onwrikbare hoop dat de toekomst er voor andere vrouwen veiliger op kon worden”, klinkt het. “Vanuit een zwakkere positie en gevaar voor verlies van eigen integriteit hebben ze de moed getoond voor een groter maatschappelijk belang en daarmee hebben ze veel traumaslachtoffers een hart onder de riem gestoken.”

De prijs bestaat uit een kunstwerk van Ruben Houthaeve.

LEES OOK. Niet langer de komische sidekick, maar een vrouw van vlees en bloed: Maaike Cafmeyer stelt orde op zaken als ‘Chantal’ in ‘Eigen Kweek’

Aangeboden door onze partners