Na een jaar wroeten onder de ‘helse’ Dampoort: knips en lokale omleidingen kunnen binnenkort weg

 ©  fvv

SINT-AMANDSBERG -

In november kunnen de omleidingen op en rond de Antwerpsesteenweg weg en kan de Koopvaardijlaan opnieuw worden aangesloten op de rotonde van Dampoort. Dat laat de wegbeheerder dinsdag weten. De “helse” werf zou in juli 2023 klaar moeten kunnen zijn.

Bert Staes

LEES OOK. Onze man werd riooljournalist en dook in de catacomben van Dampoort: “Had ik dat geweten”

“Het was een monnikenwerk.” Na een jaar wroeten en ploeteren in de bodem onder de Dampoort klinkt er opluchting op de werf. De weerbarstige, oude rioleringen zijn vernieuwd en de wirwar aan nutsleidingen is verlegd. Nu kan het eigenlijke werk aan de nieuwe rotonde beginnen.

De werf was tot nu een “helse klus”, klinkt het onomwonden bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de beheerder. Aannemers botsten op ‘spookleidingen’ die nergens op kaarten stonden, de grond bleek van slechte kwaliteit en het was vaak wachten door tekorten aan bouwmateriaal.

 ©  fvv

Antwerpsesteenweg

De komende weken zullen de Gentenaars de eerste nieuwe structuren zien verrijzen aan Dampoort. Daarna worden ook het wegdek, de nieuwe fietspaden en de busperrons aangelegd. Dat betekent dat het verkeer in Sint-Amandsberg opnieuw normaal kan verlopen.

Nu het werk onder de grond af is, worden nieuwe busperrons en fietspaden aangelegd. ©  Wegen en Verkeer

De Antwerpsesteenweg zal midden november af zijn van alle omleidingen en tijdelijke knips. De drukke steenweg is al een jaar in één richting geknipt en er ligt een ingewikkelde omleiding.

Tegen dan moet ook de Koopvaardijlaan weer zijn aangesloten, zodat je opnieuw via de Afrikalaan tussen Dampoort en de Weba kan rijden. Het wordt wel wennen, want de nieuwe aansluiting tussen de rotonde en de Koopvaardijlaan zal nu verkeerslichten hebben.

De nieuwe aansluiting met de Koopvaardijlaan moet volgende maand ook open zijn, mét verkeerslichten. ©  Wegen en Verkeer

De zwaarste fase voor de huidige verbouwing van de Dampoort loopt daarmee stilaan op zijn einde. De werken verschuiven dit najaar naar de Land van Waaslaan en in het voorjaar zijn dan de aansluiting met de Dendermondsesteenweg en het Antwerpenplein aan de beurt.

In juli 2023 zou de rotonde van Dampoort helemaal af moeten zijn, zegt AWV.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent