Wielrennen Elite Sport Vlaanderen-Baloise

Sasha Weemaes kiest voor Amerikaans avontuur: “Andere lucht opsnuiven zal me goed doen”

Weemaes is overtuigd van zijn kwaliteiten: “Jaar na jaar word ik sterker.” ©  Marc Van Hecke

Evergem -

In juli 2018 begon Waaslander Sasha Weemaes aan zijn profloopbaan bij Sport Vlaanderen-Baloise. Na ruim vier jaar vliegt Sasha het warme nest uit om voor het Amerikaanse Pro Team Human Powered Health, de ploeg van spordirecteur Hendrik Redant, te gaan rijden.

Freddy De Geest

Het rennersbestand van Sport Vlaanderen-Baloise zal er volgend seizoen grondig anders uitzien. Arne Marit en Rune Herregodts (Intermarché-Wanty Gobert), Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck), Sasha Weemaes (Human Powered Health), Kenneth Van Rooy en Julian Mertens (Bingoal-Pauwels Sauces WB) en Jens Reynders (Israel-Premier Tech) verlaten het team van ploegmanager Christophe Sercu. Toon Clynhens (Team Elevate p/b Home Solution Soenens), Noah Vandenbranden en Vincent Van Hemelen (Lotto Soudal U23), Vince Gerits (Stageco Cycling Team) en Elias Maris (Leopard Pro Cycling) komen de rangen versterken. Eerstdaags worden er nog twee renners aan de kern toegevoegd.

Weemaes kiest voor een Amerikaans avontuur. “Ik denk dat de tijd er rijp voor is om eens andere lucht op te snuiven. Binnen deze ploeg kon ik ervaring opdoen en me ontwikkelen als renner. Dit jaar heb ik opnieuw stappen gezet. Tal van ereplaatsen in 1.1-wedstrijden zorgden ervoor dat ik behoorlijk wat UCI-punten kon verzamelen en dat springt in het oog. In Helchteren-Houthalen won ik de GP Maarten Wynants”, vertelt Sasha, die dinsdag de Textielprijs in Vichte reed en er de goede vlucht miste.

Sprinttrein met Vlaamse inbreng

Bij het Amerikaanse team tekende Weemaes vorige week een contract voor twee jaar. “Dat de grote baas, Jonas Carney, vanuit Amerika naar België kwam overgevlogen om het contract zelf af te handelen, toont aan dat ze het ernstig nemen. Ze willen me uiteraard uitspelen in Amerikaanse wedstrijden, maar we zullen ook een goed gestoffeerd Europees programma afwerken met veel wedstrijden in België. In die wedstrijden heb ik al bewezen dat ik er goed kan scoren. De meeste renners van de ploeg, Amerikanen en Canadezen, verblijven tijdens het seizoen in Girona. Het is de bedoeling om rond mij een sprinttrein uit te bouwen met een Vlaamse inbreng. Gijs Van Hoecke komt over van AG2R Citroën en het is ook de bedoeling om Christophe Noppe (Team Arkéa Samsic) binnen te halen. Gijs kan terugvallen op veel ervaring en met Christophe reed ik nog samen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Die transfer werd wel nog niet afgerond, maar ik hoop dat het in orde komt.”

Weemaes, die vierde eindigde op het BK na de rassprinters Tim Merlier, Jordi Meeus en Jasper Philipsen, wil in 2023 nog iets hoger opklimmen op de waardeladder. “Jaar na jaar word ik iets sterker. Als ik volgend seizoen de positieve lijn kan doortrekken, moet het mogelijk zijn om een nog hoger gekwalificeerde koers te winnen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten