Antwerpen vormt netwerk met wereldboekensteden

De steden die sinds 2001 werden benoemd tot Wereldboekenstad (World Book Capital) door Unesco, vormen samen een nieuw netwerk waarin ze ervaringen met elkaar zullen delen ter promotie van het lezen en het boek. Ook Antwerpen, Wereldboekenstad in 2004, treedt toe tot het netwerk.

Tommy HuyghebaertBron: BELGA

De stad Antwerpen ondertekende eerder deze week het charter waarmee ze formeel toetreedt tot het Unesco-netwerk van Wereldboekensteden. Het netwerk zal vooral via een eigen digitaal platform werken. De leden zullen ook jaarlijks worden uitgenodigd op een netwerkvergadering in de nieuwe Wereldboekenstad.

De kiem voor het netwerk werd dit voorjaar gelegd in het Georgische Tbilisi, Wereldboekenstad 2021, en de ondertekende toetredingscharters worden de komende dagen samengelegd in het Poolse Wroclaw, Wereldboekenstad 2016. Zowat 90 procent van de Wereldboekensteden zou al hebben aangegeven tot het nieuwe netwerk te zullen toetreden.

“Steden hebben een cruciale rol te spelen in de ondersteuning van het boek”, meent Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Met de toetreding tot het netwerk van Wereldboekensteden toont stad Antwerpen haar intentie om het boek en het lezen blijvend te promoten. Het nieuwe BIB-plan en de Boekenmaand in november zijn daar zichtbare voorbeelden van. De toetreding onderstreept ook de internationale uitstraling van Antwerpen als Vlaamse boekenhoofdstad.”

Wereldboekenstad is een initiatief van Unesco dat elk jaar een stad erkent voor haar inspanningen om lezen en boeken te promoten. De laureaat organiseert dat jaar een reeks bijkomende activiteiten om de leescultuur te bevorderen in alle leeftijdscategorieën.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten