Parkeren met een dagticket? In verschillende Gentse wijken kan het straks niet meer

Dit worden de nieuwe tarieven op straat: in zone oranje verdwijnt het dagticket. ©  Stad Gent

GENT -

In een hele resem woonwijken in Gent wordt het dagticket in oktober afgeschaft of de parkeerduur grondig ingeperkt. De maatregelen zijn voor de zomer al bekendgemaakt, maar de bewonersbrieven vallen pas nu in de bussen in Gent. Een overzicht van wat er straks verandert.

Bert Staes

LEES OOK. Een auto parkeren wordt duurder in Gent: wij overlopen alle nieuwe tarieven in detail

Begin oktober worden alle parkeertarieven in Gent gemiddeld met 15 procent verhoogd. Om een auto twee uur op straat te parkeren in het centrum van Gent betaal je nu bijvoorbeeld 6 euro; dat wordt 7 euro. Twee uur parkeren onder de Vrijdagmarkt kost nu 3,6 euro; dat wordt 4 euro.

De tariefverhoging is een aanpassing aan de inflatie, zei schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) al voor de zomer toen de beslissing werd genomen. Maar er is ook één duidelijk doel: bezoekers met een auto naar de parkings leiden, zodat bewoners meer ruimte krijgen op straat.

Geen dagticket meer

Zo zijn er verschillende wijken waar je als bezoeker nu nog een dagticket kan nemen, maar vanaf oktober niet meer. Het gaat onder meer om de wijk rond de Coupure, de Zuid en de Blandijnberg en het hele gebied tussen Dok Noord, de Blaisantvest en de Dampoort.

In de hele parkeerzone ‘oranje’ zal je vanaf oktober als bezoeker nog maximaal 5 uur kunnen staan. Het dagticket van 6 euro wordt afgeschaft. Het langste parkeerticket zal eentje voor 5 uur zijn en zal bovendien 9 euro kosten.

Watteeuw wil dat bezoekers die langer parkeren naar de parkings of op de park-and-rides gaan staan, zodat de bewoners meer vrije plaatsen vinden. Enkel in parkeerzone groen zal een dagticket nog bestaan, voor 3,5 euro.

In de hele zone oranje verdwijnt het dagticket.  

Uitbreiding zone rood

Het Prinsenhof en de wijk rond de Iepenstraat (vlak bij de Coupure) gaan dan weer van parkeerzone oranje naar parkeerzone rood. Dat betekent dat je als bezoeker er niet meer langer dan 3 uur zal kunnen parkeren op straat. Dat kost bovendien 11,5 euro.

Het Prinsenhof en de wijk rond de Iepenstraat worden parkeerzone rood.  

Uitbreiding zone geel

Ook in zone geel kan je geen dagticket nemen en niet langer dan 5 uur parkeren op straat. Maar ’s avonds en in de weekends is parkeren er wel gratis. Dit parkeerregime wordt gebruikt om vooral pendelaars rond de stations en studenten naar de parkings te sturen: een auto kan namelijk niet de hele dag blijven staan.

Vier wijken krijgen begin oktober een uitbreiding van parkeerzone geel:

Het Miljoenenkwartier, waar veel pendelaars met bestemming Gent-Sint-Pieters parkeren.

  • De wijk tussen de Burggravenlaan en de Heuvelpoort: ook hier parkeren pendelaars en studenten overdag.
  • De omgeving van de nieuwe parking in Ledeberg: wie hier langer wil parkeren, wordt naar de parking gestuurd.
  • De omgeving van de nieuwe parking Getouw in de Bloemekenswijk: ook hier wil de Stad Gent plaats vrij maken voor bewoners, door bezoekers naar de parking te sturen.

De wijk tussen de Heuvelpoort en het Miljoenenkwartier wordt parkeerzone geel. 

De wijk rond de nieuwe parking Getouw in Ledeberg wordt ook zone geel.  

Voor bewoners met een auto verandert er begin oktober niets. De bewonerszones waar je met een bewonersvergunning kan parkeren blijven overal in de stad gelijk. Een volledige lijst met alle straten die een nieuwe parkeerzone voor bezoekers krijgen, is hier te vinden.

Dit zijn de nieuwe parkeertarieven op straat, vanaf 3 oktober.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent