Voetbal 3de provinciale B SK Staden

SK Staden 2.0 vindt zijn draai nog niet na degradatie maar panikeert ook niet: “We zitten in een soort overgangsjaar”

Staden degradeerde eind vorig seizoen via de barrage naar derde provinciale en die dreun is nog altijd niet helemaal verwerkt. © Bart Vandenbroucke

Staden -

SK Staden knokte vorig seizoen in tweede provinciale tien maanden voor het behoud, maar moest zich toch neerleggen bij de degradatie. Coach Nick De Groote vertrok in extremis naar FC Poperinge. Chris Plaisier nam na een sabbatjaar vol gretigheid over, maar miste zijn start. Manager Bart Bruneel is een ervaren rot in het vak en predikt rust: “We zitten in een soort overgangsjaar.”

Amaury Verdruye

Na het 3-0-verlies op bezoek bij Ploegsteert blijft Staden achter met 2 op 9. Vier redenen waarom het voorlopig niet lukt.

1) Nieuwe coach en nieuw spelsysteem

SK Staden is een ploeg die doorgaans kiest voor continuïteit. Toch moest het na de degradatie afscheid nemen van negen spelers. Vijf hingen hun schoenen aan de haak en vier zochten andere oorden op. “Wij doen normaal nooit veel transfers”, legt sportief manager Bart Bruneel uit. “We hanteren de jeugdpolitiek en hebben nu vijf nieuwkomers. De rest wordt aangevuld met jeugd. Die spelers inpassen in een nieuw systeem, met een nieuwe coach, is nooit eenvoudig. Het is voorlopig nog wat zoeken naar de beste formatie.”

2) Afwezigheden

Naast het inpassen van nieuwe spelers en de accenten van de nieuwe coach moest Staden ook een pak spelers missen de voorbije weken. “We stellen vast dat voetbal niet meer op de eerste plaats komt”, zucht Bruneel. “Zelfs nu in september zijn er nog een pak voetballers op vakantie. Vroeger waren alle spelers het volledige seizoen beschikbaar, nu zijn er verschillende reizen en andere activiteiten gepland. Bijkomend sprongen er ook enkele transfers af. Zo had Jerzy Mestdagh al een mondeling akkoord met ons, maar was de transfer nog niet doorgegeven aan de KBVB. Hij kreeg een voorstel van eersteprovincialer Varsenare en vertrok. Uiteraard begrijp ik dat wel, maar het is spijtig om vast te stellen dat een gegeven woord geen woord meer is.”

3) Pech

Er is ook pech mee gemoeid. Zo bleef Staden in de eerste twee wedstrijden op een billijk gelijkspel steken. “Het geluk kiest voorlopig niet onze kant”, stelt ook Bruneel vast. “De eerste match tegen Proven vond ik ons zeer goed, maar de keeper pakte daar nog uit met een sublieme reflex. Tegen Merkem viel een bal op de paal. We konden dus evengoed gestart zijn met 4 of zelfs 6 op 6. We panikeren dus zeker niet. Ik heb het volste vertrouwen dat de punten wel zullen komen. We moeten wel gewoon toegeven dat Ploegsteert zondag een klasse te sterk was en verdiend won. Dat is op zich geen schande. We weten dat we ons in soort overgangsjaar bevinden. We willen gewoon een goed jaar draaien en hebben geen specifieke verwachtingen.”

4) Twijfel

Staden verloor vorig seizoen de barrage en wacht al lang op een echte zege. Ongewild sluipt er dan twijfel in de groep. Dit weekend wil Staden dus kost wat kost op zoek gaan naar de langverwachte overwinning. Thuis ontvangt het de B-ploeg van Roeselare-Daisel. Er zit slechts 7 kilometer tussen beide ploegen, maar toch voelt het niet als een derby. “Neen, het is in principe geen speciale match voor ons”, vindt ook Bruneel. “Hun ploeg bestaat nog niet lang en we hebben er geen band mee. Dat is iets helemaal anders dan de wedstrijden tegen Hooglede of Gits, dat zijn pas echte derby’s. Ik zag Roeselare B zaterdag spelen (tegen Diksmuide B) en echt veel volk was daar ook niet. Ik zag wel veel goede spelers, al moeten we thuis altijd voor de overwinning gaan. We willen ons ook niet te veel zorgen maken om die onderste plaatsen en dus winnen we maar beter. Nadien trekken we nog naar De Panne en dan volgt er een reeks met enkele nieuwkomers uit vierde provinciale. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daarin zeker punten gaan pakken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten