Tweede Nederlandse verdachte verzet zich niet langer tegen uitlevering in onderzoek verdrinkingsdood tijdens Gentse Feesten

 ©  if/fvv

De tweede Nederlandse verdachte die betrokken was bij de verdrinkingsdood van een 53-jarige man die tijdens de Gentse Feesten in het water werd gegooid, verzet zich niet langer tegen zijn overlevering aan ons land. Dat bleek woensdag voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die op 5 oktober beslist over de overlevering.

Bron: BELGA

De 53-jarige Hakim uit Gent werd op zondag 17 juli in het water aan de Ferdinand Lousbergskaai gegooid. De man kon niet zwemmen en hij verdronk. In Nederland werden daarna een 25-jarige man en een 23-jarige man uit Goes opgepakt. De 25-jarige man werd overgeleverd aan België en aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd later door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent (KI) vrijgelaten onder voorwaarden na betaling van een borgsom van 10.000 euro. De man wordt van schuldig verzuim verdacht, terwijl de 23-jarige man verdacht wordt van een actievere rol in de feiten. 

De 23-jarige man verzette zich eerst tegen de overlevering aan ons land, waardoor de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam moet beslissen of hij naar België gebracht kan worden. Woensdag verzette hij zich niet meer tegen de overlevering, waardoor de Internationale Rechtshulpkamer op 5 oktober vermoedelijk de overlevering zal toestaan. 

Thomas Gillis, de Belgische advocaat van de man, stelde eerder dat hij zijn verantwoordelijkheid wou opnemen. “Er zijn duidelijke bekentenissen. Hij heeft nooit de bedoeling gehad om iemand naar het leven te staan. Hij heeft een stommiteit begaan en wist niet dat het slachtoffer niet kon zwemmen.” 

Voordat de 23-jarige man naar België kan komen, zit hij nog tot eind oktober drie Nederlandse celstraffen uit, meldt het Nederlandse persagentschap ANP. Als de man naar België gebracht wordt, verschijnt hij voor de onderzoeksrechter in Gent, die kan beslissen om hem aan te houden voor doodslag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten