Boerenbond weerlegt kritiek na Pano-reportage

De Boerenbond weerlegt donderdag de kritiek dat ze enkel zou pleiten voor schaalvergroting bij landbouwers. De organisatie reageert daarmee op de Pano-reportage over de Boerenbond, die woensdag werd uitgezonden. In het Eén-programma getuigden boeren onder meer over hun bedenkingen bij de Boerenbond en de landbouwindustrie.

Bron: BELGA

De reportage laat enkele landbouwers aan het woord die zich vragen stellen bij de rol van de Boerenbond, onder meer omdat de organisatie “altijd” zou adviseren om uit te breiden. Dat ontkent de organisatie donderdag op zijn website in een reactie.

“Onze leden zijn 16.000 echte ondernemers. Ze bepalen zelf welke het beste schaal -en verdienmodel voor hun bedrijf is, of dat nu groot of klein is. Boerenbond pleit niet voor groot- of kleinschaligheid van bedrijven of stallen, maar ondersteunt zijn leden bij het bepalen welk soort bedrijf het best past bij het vakmanschap van de ondernemer, zijn omgeving, de eisen van de samenleving en de kansen van de afzetmarkt”, klinkt het. 

De organisatie weerlegt ook dat ze miljarden winst maakt uit de landbouwsector in plaats van te investeren in een land- en tuinbouwsector van morgen. Onder anderen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir had opgeroepen die winst te investeren in een fonds om de boeren te helpen. 

LEES OOK. Jo Brouns: “Belangenorganisaties als Boerenbond geven advies, ondernemers maken zelf keuzes”

Volgens de Boerenbond wordt de geconsolideerde winst van de MRBB, de financiële holding achter de Boerenbond, maar voor een klein deel, 5,6 procent, gehaald vanuit de diensten en producten geleverd aan de land- en tuinbouwsector. “De MRBB investeert al jaren een veelvoud van de winst in de transitie en verdere verduurzaming van de sector”, zegt de Boerenbond. “De MRBB betaalt jaarlijks ook een dividend aan Boerenbond vzw die daarmee zijn werking financiert. Een stevig uitgebouwde studiedienst, een uitgebouwd netwerk van consulenten te velde, deskundige advisering... het kost aardig wat geld. Slechts 11 procent van de kost wordt gedekt door het lidgeld – de rest wordt bijgelegd vanuit het dividend.”

Ook dat de Boerenbond standpunten inneemt die haar eigen belangen dienen en niet die van de boeren, klopt volgens de organisatie niet. “De standpunten van Boerenbond worden ingenomen door het hoofdbestuur dat bestaat uit actieve boeren en tuinders die door hun leden gemandateerd zijn via een democratisch verkiezingsproces. Zij zetten zich belangeloos in voor hun collega’s.”

“Boerenbond, dat zijn de leden, de landbouwers. Wij spreken als Boerenbond namens 16.000 professionele boeren. Dat is 2/3 van alle Vlaamse boeren. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de stem van onze boeren te horen is in de Wetstraat. Als grootste land- en tuinbouworganisatie is het onze taak om via overleg tot oplossingen en een toekomst voor onze boeren te komen”, aldus nog de Boerenbond.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten