VN-onderzoekers stellen vast dat in Oekraïne oorlogsmisdaden werden gepleegd

 ©  AP

Volgens de onderzoekscommissie over Oekraïne van de Verenigde Naties zijn er in dat land sinds de Russische invasie in februari wel degelijk “oorlogsmisdaden gepleegd”. Dat heeft de commissie vrijdag bevestigd.

Bron: BELGA

“Op basis van het verzamelde bewijsmateriaal is de commissie tot de conclusie gekomen dat er in Oekraïne oorlogsmisdaden zijn gepleegd”, verklaarde commissievoorzitter Erik Mose in een eerste mondeling verslag waarin hij onder meer melding maakt van Russische bombardementen op burgergebieden, talrijke executies, foltering, mishandelingen en seksueel geweld. De slachtoffers van de misdaden waren tussen de 4 en 82 jaar oud, aldus Mose.

Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de beginfase van de invasie, in februari en maart, en op de regio’s Kiev, Tsjernihiv, Charkov en Soemy. Tijdens bezoeken aan deze oorlogsgebieden constateerde de commissie een groot aantal executies. De slachtoffers werden vaak opgepakt en vastgebonden alvorens ze werden omgebracht. Er werden ook vele lichamen gevonden met kogelwonden in het hoofd en doorgesneden kelen. 

Nog volgens de onderzoekers maakten getuigen consequent melding van foltering en mishandeling tijdens hun illegale detentie. Het ging onder andere om afranselingen en elektrocutie. Veel slachtoffers verklaarden dat ze naar Rusland werden gebracht en daar wekenlang werden vastgehouden.

De commissie heeft ook twee gevallen gedocumenteerd waarin Russische soldaten door Oekraïense eenheden werden mishandeld.

In maart 2023 legt de commissie haar eindverslag voor.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten