Wim Helsen verklapt dat hij zijn penis een naam geeft, en hij is niet alleen. Waarom doen mannen dat?

Zij die gisterenavond afstemden op ‘De allerslimste mens’, weten het intussen: Wim Helsen heeft een naam voor zijn geslachtsdeel, net als Bart Cannaerts. En zij zijn zeker niet de enigen. Menig man noemt z’n jongeheer bij een koosnaampje. Raar kijken we er al lang niet meer van op, nieuwsgierig naar de naam zijn we uiteraard wel. Maar waarom benoemen we de dingen niet gewoon zoals ze zijn?

Camille Van Puymbroeck

Slurfke, Dikkie-Dik, Hannibal, Pluisje, ... Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een penis die ernaar vernoemd werd. Volgens relatietherapeute Vanessa Muyldermans zijn er over het algemeen twee mogelijke verklaringen voor zo’n − toch wel gekke − troetelnaam.

LEES OOK:

“Vaakst van al zijn het koppels die samen een naam bedenken voor de piemel. Die is meestal gebaseerd op een concrete situatie of een grappig voorval. Door het geslachtsdeel een naam te geven, creëer je als koppel een hechtere band. Alleen jullie twee noemen het zo, anderen hebben er geen weet van. Het is een soort inside joke bij wijze van spreken. Gaat het koppel uit elkaar, dan wordt ook de koosnaam aan de kant geschoven. Een volgende relatie zorgt eventueel voor een nieuwe naam.”

“Wat ook kan voorvallen, is dat mannen inderdaad een ‘permanente’ naam hebben voor hun penis die niet afhankelijk is van relatie tot relatie. Die ontstaat dan vaak onder vrienden of in de kleedcabines van de voetbalclub.”

Zijn koosnaampjes een mannenzaak?

Toch benadrukt Vanessa dat niet alleen mannelijke geslachtsdelen koosnaampjes krijgen − ook bij vagina’s is dat het geval. Al is dat volgens haar misschien iets minder courant: “Ze zijn visueel gewoonweg wat minder aanwezig, dus ook minder gevoelig voor troetelnamen.”

Aangeboden door onze partners