Hier worden maandverband en tampons ingezameld en gratis verdeeld: “De nood is hoog, maar vaak nog onzichtbaar”

Genderspectrum en Casa Rosa zamelen menstruatieproducten in met een inzamelzuil van Rebelle. ©  if

Gent -

De Gentse organisaties Casa Rosa en Genderspectrum zamelen maandverband en tampons in via een ‘inzamelzuil’. Het materiaal gaat naar personen die het financieel moeilijk hebben. Met die actie willen de organisaties het taboe rond menstruatie-armoede doorbreken.

Lotte Ruysschaert

LEES OOK. Waarom wel gratis toiletpapier, maar geen maandverband? Leerkrachten gaan strijd aan met menstruatie-armoede

Uit onderzoek van armoedebestrijdingsorganisatie Caritas Vlaanderen uit 2019 bleek dat een op de acht Vlaamse meisjes tussen 12 en 25 jaar al eens te weinig geld had om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes die zich de gangbare levensstandaard niet kunnen veroorloven, loopt dat zelfs op tot 45 procent.

“De nood aan gratis basis hygiëneproducten is hoog, maar blijft nog al te vaak onzichtbaar”, zegt Fleur De Baerdemaeker, oprichter van Genderspectrum. Om daar iets aan te doen, installeerde de organisatie samen met Casa Rosa een inzamelzuil in de inkomhal van hun gebouw.

Wie wil, kan daar menstruatieproducten zoals maandverband en tampons doneren. Het ingezamelde materiaal wordt daarna gecontroleerd en verdeeld over twee automaten in de inkomhal. Daar kunnen degenen die het nodig hebben het gratis uithalen. De verdeelautomaten en inzamelzuil zijn beschikbaar tijdens de openingsuren van Casa Rosa.

INFO: Kammerstraat 22, 9000 Gent. Op weekdagen open van 9 uur tot 17 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent