Opnieuw dodelijk slachtoffer op de Antwerpsesteenweg: 62-jarige fietsster omgekomen bij dodehoekongeval

 © sd

LOCHRISTI/OOSTAKKER -

Bij een ongeval op de Antwerpsesteenweg (N70) is vrijdagmiddag een 62-jarige vrouw op de fiets om het leven gekomen. De eerste bevindingen wijzen op een dodehoekongeval, zegt het parket. Het ongeval gebeurde vlak bij de plaats waar ook Nikita Everaert (16) in 2018 om het leven kwam met de fiets.

Simon Dekaezemaker en Bert Staes

Het ongeval gebeurde om 14.30 uur ter hoogte van het kruispunt tussen de Antwerpsesteenweg en de Drieselstraat, vlak bij de op- en afritten van de R4 tussen Oostakker en Lochristi, voor de bekende winkel Sleeplife.

Verkeer moet er een fietspad kruisen om de R4 op te geraken. Een dame van 62 jaar reed met haar fiets op het fietspad en wou rechtdoor richting Lochristi rijden, van waar ze kwam was vrijdag nog niet duidelijk. Maar toen ze de oprit naar de R4 overstak, werd ze gegrepen door een vrachtwagen.

De chauffeur van de vrachtwagen wou rechts afslaan, richting R4, maar had de fietser waarschijnlijk niet gezien. Volgens de eerste bevindingen van een verkeersdeskundige, aangesteld door het Oost-Vlaams parket, ging het om een dodehoekongeval.

 ©  FVV

De chauffeur kon enkele meters verder stoppen, maar de vrouw had geen schijn van kans en overleed ter plaatse. De 49-jarige chauffeur van de vrachtwagen was in shock en legde nadien een negatieve adem- en speekseltest af, bevestigt het parket.

De N70 was een tijd lang ter plaatse afgesloten door de hulpdiensten, maar het verkeer kon rond 17 uur weer passeren. (lees verder onder de foto’s)

Het ongeval gebeurde aan de op- en afrit van de R4, voor de winkel Sleeplife. ©  FVV

Een fietser kwam om het leven na een aanrijding door een vrachtwagen. ©  FVV

Archiefbeelden tonen hoe het verkeer hier het fietspad moet kruisen. Een verkeersdeskundige zal het ongeval nu onderzoeken. ©  Google Maps

Het ongeval bevestigt de kwalijke reputatie van de Antwerpsesteenweg-N70. Niet in het minst omdat het gebeurde op amper 300 meter van het zwarte kruispunt waar de 16-jarige Nikita Everaert in 2018 om het leven kwam op de fiets. Ook toen ging het om een aanrijding door een vrachtwagen.

De Gentse Fietsersbond reageerde vrijdag meteen “woordeloos, verdrietig, en boos.” “Voor wanneer is dat levensreddend verkeerslichtenbeleid weer?” Er zijn werken bezig om de beide kruispunten op de Antwerpsesteenweg veiliger te maken, maar die zijn nog in de eerste fases.

Het kruispunt waar vrijdag de 62-jarige dame omkwam staat pas in het voorjaar op de planning. Er komen afgescheiden fietspaden van 1,75 meter breed. Vandaag ligt er enkel een smal fietspad. Alle verkeer krijgt er nu ook tegelijkertijd groen licht, wat mogelijk mee aan de basis ligt van het ongeval.

Het kruispunt waar Nikita omkwam, heeft al ‘conflictvrije’ verkeerslichten: dat betekent dat fietsers en voetgangers in alle richtingen kunnen oversteken zonder in conflict te komen met verkeer dat links- of rechtsaf moet. Het volgende kruispunt is dat waar vrijdag het ongeval gebeurde.

Het gaat om het tweede dodelijke fietsongeval in Gent dit jaar. In augustus kwam de 44-jarige lerares Nathalie Lacave om het leven aan Dok-Noord, ook door een ongeval met een vrachtwagen. In dat geval ging het om een epilepsieaanval, klonk het nadien.

Vlak bij het nieuwe dodelijke ongeval wordt de Antwerpsesteenweg al aangepakt. ©  FVV

Er zijn plannen klaar om het bewuste kruispunt (nummer 2) te vernieuwen, maar die zijn pas voor volgend jaar. ©  Wegen en Verkeer

Aangeboden door onze partners