Tweevoudig Bookerprijs-winnaar Hilary Mantel (70) overleden: “Dankbaar voor het oeuvre dat ze ons achterlaat”

 ©  Patrick Post

De Britse schrijfster Hilary Mantel, onder andere bekend van de Wolf Hall-trilogie, is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgeverij bekendgemaakt. De bestsellerauteur won in haar carrière twee keer de prestigieuze Booker Prize, en was de eerste vrouw die dat lukte.

“Hilary Mantel was een van de grootste Engelse schrijvers van deze eeuw en haar boeken worden beschouwd als moderne klassiekers. Ze zal erg gemist worden.” Zo maakt uitgeverij HarperCollins het overlijden van Mantel wereldkundig. Ze zou “plots, maar vredig”, overleden zijn in de aanwezigheid van familie en vrienden. “Ook wij zijn diep bedroefd, en onze gedachten zijn bij haar omgeving. Dit is een verschrikkelijk verlies en we kunnen alleen dankbaar zijn dat ze ons zo’n prachtig oeuvre heeft nagelaten.”

(lees verder onder de foto)

Hilary Mantel won twee keer de Booker Prize met haar ‘Wolf Hall’-reeks, over de 16de-eeuwse staatsman Thomas Cromwell. ©  EPA-EFE

Mantel is vooral bekend van de Wolf Hall-trilogie, een historische reeks over de 16de-eeuwse staatsman Thomas Cromwell aan het hof van Hendrik VIII van Engeland. Met het eerste deel won ze in 2009 de prestigieuze Bookerprijs, de belangrijkste literaire prijs van het Verenigd Koninkrijk. In 2012 won de Britse, die ook geridderd werd, met Het boek Henry als eerste vrouw de prijs een tweede keer. Het derde en laatste deel, De spiegel en het licht, werd uitgebracht in 2020.

41 talen

De boeken schopten het wereldwijd tot bestsellers, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren. De reeks werd vertaald in 41 talen, en ook bewerkt in het theater en een tv-serie van BBC. Kenners roemen Mantel voor het reanimeren van de historische roman, door bijvoorbeeld een topminister als Cromwell in een boeiend personage te gieten.

Vorige maand liet Mantel nog aan haar uitgeverij weten dat ze aan een nieuw boek begonnen was. Collega’s als J.K. Rowling reageerden al op haar overlijden, net als de Schotse premier Nicola Sturgeon, en bestempelen Mantel unaniem als “een genie” en “de auteur van een uitstekend oeuvre en een literaire erfenis”.

Voor haar literaire verdiensten werd Hilary Mantel geridderd. ©  REUTERS

(rvs, dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook