Opschudding enkele uren voor afscheid Roger Federer: klimaatactivist betreedt terrein en steekt eigen arm in brand

Het publiek kijkt reikhalzend uit naar de afscheidswedstrijd van Roger Federer op de Laver Cup vrijdagavond, maar enkele uren eerder is er flink wat opschudding ontstaan op het Britse tennistoernooi. Een klimaatactivist betrad het terrein van de O2 Arena tijdens de match tussen Stefanos Tsitsipas en Diego Schwartzman. De man ging op het terrein zitten en stak daarbij ook nog zijn eigen arm in brand.

Sam Varewyck

Het brandje werd door de security gelukkig snel geblust. De jongeman lijkt zonder ernstige verwondingen weggekomen te zijn en werd van het terrein gedragen. Volgens The Daily Mail zou het gaan om een 20-jarige man genaamd Kai, die lid is van de groep End UK Private Jets. De naam van die groep stond ook op het witte shirt dat de man droeg.

Het is overigens niet de eerste keer dat klimaatactivisten zich dit jaar laten gelden in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen zomer ging een groepje van hen op het circuit zitten tijdens de eerste ronde van de Grote Prijs Formule 1 in Silverstone en in het voetbal waren er ook al diverse incidenten tijdens Premier League-wedstrijden. Al is het geen voorval dat uniek is aan de UK: ook de Tour de France (tweemaal), de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Belgische bekerfinale tussen AA Gent en Anderlecht afgelopen lente werden al opgeschrikt en in sommige gevallen verstoord door klimaatactivisten.

Videobeelden van het voorval:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Europa aan de leiding, straks afscheid Federer

De wedstrijd kon na het incident gewoon hervat worden. Na een eenvoudige 6-2 en 6-1-zege van de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 6) tegen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 17), leidt Europa vrijdag in de vooravond met 2-0 tegen de Rest van de Wereld op de Laver Cup in de O2 Arena in Londen. De Noor Casper Ruud (ATP 2) schonk Europa eerder op de dag al de leiding na winst in een driesetter tegen de Amerikaan Jack Sock (ATP 128): 6-4, 5-7 en 10/7.

De Brit Andy Murray (ATP 43) maakt in de avond zijn opwachting tegen de Australiër Alex De Minaur (ATP 22). Nadien staat het toernooi in het teken van het afscheid van tennisicoon Roger Federer, die op 41-jarige leeftijd aan de zijde van Rafael Nadal in het dubbelspel tegen de Amerikanen Sock en Frances Tiafoe afscheid neemt van het grote publiek.

Enkele foto’s van het opmerkelijke incident met de klimaatactivist:

 ©  AP

 ©  EPA-EFE

 ©  Action Images via Reuters

 ©  EPA-EFE

 ©  AP

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners