Komt aanranding van 14-jarige meisje op een kerkhof voor assisen? Hof van beroep buigt zich over de zaak

 ©  fvv

Gent -

Het hof van beroep zal zich binnenkort buigen over de aanranding van een 14-jarig meisje op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje stapte nadien uit het leven, waardoor de zaak volgens de correctionele rechtbank naar assisen moet. Komt het zo ver?

Simon Dekaezemaker

De tiener had in mei vorig jaar op de Westerbegraafplaats afgesproken met een vriend, maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje werd aangerand en beelden ervan werden via sociale media verspreid. Het slachtoffer zag de beelden en stapte nadien uit het leven.

De politie pakte vijf verdachten op, drie minderjarigen en twee meerderjarigen. Die laatste werden voor de rechter gebracht voor aanranding van de eerbaarheid, ze riskeren daarvoor tot twee jaar cel.

Maar in een zeer gemotiveerd vonnis oordeelde de rechtbank dat er een verband was tussen de aanranding en de dood van het meisje. Zoiets moet voor het hof van assisen komen. De rechtbank verklaarde zich onbevoegd. De raadkamer had nochtans eerder al geoordeeld dat er geen causaal verband was tussen de feiten.

Voor het hof van assisen riskeren de twee meerderjarigen twintig tot dertig jaar celstraf. Zowel één beklaagde als het parket tekenden beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank. Voor het hof van beroep wordt de zaak op 28 november ingeleid. Als ook daar geoordeeld wordt dat er een causaal verband is, moet het dossier naar Cassatie vooraleer een assisenproces kan starten.

LEES OOK. “De daders wisten goed hoe kwetsbaar dit meisje was”: zaak over aanranding 14-jarige mogelijk naar assisen, en dat heeft gevolgen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent