G7 veroordeelt Russische “schijnreferenda” en gedeeltelijke mobilisatie: “Zullen die illegale verkiezingen nooit erkennen”

 ©  AP

De leiders van de G7, de zeven vooraanstaande democratische industrielanden, hebben vrijdag de “schijnreferenda” rond annexatie die Rusland heeft georganiseerd in de bezette gebieden in Oekraïne scherp veroordeeld. Ook betreuren ze de gedeeltelijke mobilisatie van reservisten in Rusland.

wverBron: BELGA

“We zullen die referenda, die een stap lijken richting Russische annexatie, nooit erkennen.” Ook de “zogenaamde annexatie” zelf zal niet erkend worden, aldus de G7 in een persbericht uitgestuurd door Duitsland, dat dit jaar voorzitter is van de Groep van Zeven. “De stemmen weerspiegelen niet de wil van het Oekraïense volk, dat zich consequent heeft verzet tegen Russische pogingen om de grenzen met geweld te wijzigen”, luidt het nog.

De G7-landen betreuren ook de verdere escalatie van het conflict, waaronder de gedeeltelijke mobilisatie van reservisten en de “onverantwoorde nucleaire retoriek” van Rusland. De G7 roept alle landen op de schijnreferenda te verwerpen en toont zich bereid verdere economische sancties op te leggen aan personen en groepen die de illegale activiteiten van Rusland steunen.

Wederopbouw

De G7-partners houden vast aan hun belofte Oekraïne alle militaire, financiële en humanitaire steun te verlenen die het nodig heeft om zijn soevereiniteit en territoriale eenheid te verdedigen, luidt het. Dat omvat ook hulp bij de wederopbouw van het land, wat een van de onderwerpen zal zijn op een internationale conferentie van deskundigen in Berlijn op 25 oktober. Behalve Duitsland maken ook de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan deel uit van de G7.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten