Vlaamse regering onverrichter zake uit elkaar na hele dag te onderhandelen: “Jambons voorstel was lachwekkend”

 ©  BELGA

De Vlaamse regering onderhandelde vrijdag tot laat ’s avonds over de begroting. CD&V en Open VLD konden zich niet vinden in een compromisvoorstel van Jan Jambon. Rond 22 uur gingen de ministers zonder akkoord uiteen.

Hannes Heynderickx

Een hele dag zaten ze vrijdag samen, onze Vlaamse ministers. Maar vrijdagavond was er nog geen akkoord over een nieuwe begroting, waarin ook nieuwe energiemaatregelen zouden zitten. Rond 22 uur zijn de onderhandelingen opgeschort. Voordien was minister-president Jambon ook al overgeschakeld op bilaterales met de verschillende regeringspartijen.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) had ’s avonds nochtans een compromisvoorstel op tafel gelegd, maar bij coalitiepartners CD&V en Open VLD werd dat niet zo goed onthaald. “Jambons voorstel was om te lachen”, klonk het nog rond 21 uur. “Er werd veel te weinig geld uitgegeven.”

LEES OOK. Hierover buigen de Vlaamse ministers zich: van kinderbijslag over jobbonus tot straatverlichting

Over de inhoudelijke aspecten was er wel grotendeels consensus. Er komt sowieso een extra investering in de kinderbijslag, de kinderopvang en de jobbonus. De huurprijzen van energie-opslorpende woningen worden gedeeltelijk geblokkeerd en er komt een steunpakket voor bedrijven. Maar hoeveel geld er precies aan die maatregelen wordt gespendeerd, leidde tot felle discussies binnen de Vlaamse regering. Vooral de N-VA wil niet te veel geld uitgeven. Minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil ten laatste tegen 2027 een begrotingsevenwicht bereiken.

Bedoeling is om nu een aantal voorstellen en scenario’s verder door te rekenen in werkgroepen. Zaterdag rond 14 uur zouden de onderhandelingen hervatten.

Maandag wordt minister-president Jan Jambon sowieso in het Vlaams Parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring. In die verklaring doet de regering traditioneel de grote lijnen van haar beleid en begroting voor het komende jaar uit de doeken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten