“Gewapende soldaten gaan van deur tot deur om stemmen te verzamelen voor referendum”

 ©  AP

Zeven maanden na de inval van Rusland in Oekraïne, vindt een zelfverklaarde volksraadpleging plaats over de aanhechting van de veroverde gebieden bij Rusland. Volgens getuigenissen van bewoners gaan gewapende soldaten in de bezette gebieden van deur tot deur om mensen te laten stemmen.

wverBron: BBC

In het centrum van de havenstad Cherson zouden Russische bewakers op straat rond een stembus staan om stemmen te verzamelen. En ook elders vergezellen gewapende mannen mensen die stemmen aan huis verzamelen. Oekraïense media hebben beelden daarvan verspreid, onder meer uit de regio ten zuiden van Zaporizja.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens het Russische persagentschap Tass is wegens tijdgebrek en technische problemen besloten om papieren stembiljetten te gebruiken en af ​​te zien van digitaal stemmen. Bovendien kan “om veiligheidsredenen” van thuis uit een stem worden uitgebracht. “Je moet mondeling antwoorden en de soldaat noteert het antwoord op papier”, vertelde een vrouw uit de stad Enerhodar, in het zuidoosten van Oekraïne, aan de Britse openbare omroep BBC.

LEES OOK. “Illegaal” en “onwettig” volgens de VN, maar waarom organiseert Poetin toch omstreden referenda in Oekraïne? (+)

 ©  EPA-EFE

Een vrouw uit Melitopol getuigt dan weer dat haar ouders aan de deur van hun flat een stembiljet ter ondertekening kregen van twee plaatselijke “collaborateurs”, die begeleid werden door Russische soldaten. “Mijn moeder is bang voor represailles omdat haar echtgenoot tegen de toetreding tot Rusland heeft gestemd.”

LEES OOK. ‘Referendum over de Nederlandse annexatie van Rusland’: satirische video van Arjan Lubach gaat viraal

Westerse leiders hekelen de “schijnreferenda” en laten weten dat ze de “illegale verkiezingen nooit zullen erkennen”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten