Onwaarschijnlijke jump! Annemiek van Vleuten kroont zich met gebroken elleboog tot wereldkampioen, Lotte Kopecky strandt op tweede plek

Annemiek van Vleuten heeft zich op fabuleuze wijze tot wereldkampioene op de weg gekroond. In Wollongong pakte ze het goud voor onze landgenote Lotte Kopecky en Silvia Persico na een zeer spannende finale waarin ze met een gebroken elleboog iedereen achter zich liet in de laatste meters. Van Vleuten volgt de Italiaanse Elisa Balsamo op.

Jens Heylen

Geen Demi Vollering aan de start in Helensburgh, bij Sydney. De renster voelde zich niet fit genoeg na een positieve coronatest. Haar landgenote Annemiek van Vleuten deed ondanks het breukje in haar elleboog wel gewoon mee voor het parcours over 164 kilometer. Erg soepel verliep dat in de openingsfase niet, want de eindwinnares van de drie grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) bengelde achteraan het peloton.

Vooraan scheidden drie rensters zich af. De Franse Verhulst nam als eerste het initiatief, Berton en Nahuliak volgden nadien. Maar het duo slaagde er niet in om de vinnige Gladys Verhulst bij te benen, wat maakte dat zij met een voorsprong van meer dan een minuut in haar eentje aan de Mount Keira mocht beginnen. De langste beklimming van dit WK maakte wel wat los bij het achtervolgende peloton, dat het duo Berton-Nahuliak inrekende. Verhulst moest op haar beurt ook meer tijd prijsgeven. En dat terwijl onze landgenote Valerie Demey de rol moest lossen.

In de afdaling van de lastige Mount Keira kreeg leidster Verhulst zowaar nog twee rensters met zich mee, maar dat draaide al snel op niets uit. Het peloton, waar Van Vleuten haar werk deed voor Marianne Vos, stelde orde op zaken.

Vlucht Van de Velde

Een nieuwe ontsnapping liet niet lang op zich wachten. Onze landgenote Julie Van de Velde sloeg samen met Elynor Bäckstedt (de zus van Zoë) en Andersson de handen in elkaar om aan de zes lokale rondes in Wollongong te beginnen. Van de Velde toonde zich ook sterk over de passages van de Mount Ousley en de Mount Pleasant.

Bij de tweede keer van die laatste klim moest Andersson haar medevluchters laten rijden. In het peloton bepaalden de Italianen en de Nederlandse Ellen van Dijk aardig het tempo. Naar het einde van de derde ronde was ook deze vlucht ten einde.

De grote groep maakte zich dan op voor een nieuwe passage over de kuitenbijter Mount Pleasant. Daar kregen zowel Julie De Wilde, Shirin van Anrooij en Elisa Balsamo het erg moeilijk. De Deense Emma Norsgaard hield het helemaal voor bekeken.

Thuisrijdster glipt weg

Na tevergeefse pogingen van Spratt en Brown, waagt de Australische Sarah Roy zich aan een ontsnapping. Onder luide aanmoediging van het thuispubliek sloeg ze een kloof, maar de Italiaanse vrouwen hielden haar binnen handbereik.

Toen Roy enkele kilometers later ingelopen werd, toonden de favorieten zich eindelijk. De Poolse Niewiadoma lokte met een demarrage voor de Mount Pleasant Lippert, Moolman, Longo Borghini, Persico en Chabbey uit hun kot. Van Vleuten probeerde nog de aansluiting te maken, maar moest net zoals bijvoorbeeld Lotte Kopecky achtervolgen.

 ©  ISOPIX

Aan de top kwam er het duo Lippert – Longo Borghini. Uttrup Ludwig, Moolman en Niewiadoma dichtten het gat na enige tijd. Zo kregen we vijf leidsters. In de achtervolging ontstond er een groepje met Van Dijk, Vos, Van Vleuten, Kopecky en Persico. Door toedoen van een sterke Van Dijk kregen we een nieuwe hergroepering.

Solo Reusser

In de laatste 11 kilometer zag de Zwitserse Marlen Reusser haar moment dan gekomen. Ze weet van zichzelf dat ze een stukje kan hardrijden en wilde dat voordeel nu ook uitbijten met de Mount Pleasant in het verschiet. Met de nodige voorsprong begon Reusser aan de klim, maar in haar rug zat de rest allesbehalve stil. Door een aanval van Lippert kwamen Moolman, Uttrup Ludwig, Longo Borghini en Niewiadoma mee. Dezelfde vijf namen als eerder in de koers namen andermaal de kop over. Lotte Kopecky zat ook nu in de achtervolging.

Jump Van Vleuten

Bij de vijf vooraan viel het tempo stil, waardoor de achtervolgende groep gewoon terugkeerde. Lotte Kopecky was meer dan ooit dicht bij een wereldtitel. Maar terwijl iedereen zich opmaakte voor een massasprint, sprong Annemiek van Vleuten weg. Met een onwaarschijnlijke jump bleef ze de rest voor. Lotte Kopecky grijpt als tweede naast het goud! Silvia Persico pakt het brons. Voor Van Vleuten is het haar tweede wereldtitel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Annemiek van Vleuten (Ned)

2. Lotte Kopecky op 0:01

3. Silvia Persico (Ita),

4. Lian Lippert (Dui)

5. Cecile Uttrup Ludwig (Den)

6. Arlenis Sierra ( Cub)

7. Juliette Labous (Fra)

8. Katarzyna Niewiadoma (Pol)

9. Elise Chabbey (Zwi)

10. Elisa Longo Borghini (Ita)

Beloften:

1. Niamh Fisher-Black (Nze) in 4u24:26

2. Pfeiffer Georgi (GBr) op 0:12

3. Ricarda Bauernfeind (Dui), 4. Simone Boilard (Can), 5. Anna Shackley (GBr), 6. Silvia Zanardi (Ita) 4:56, 7. Noemi Rüegg (Zwi), 8. Julie De Wilde, 9. Mari Hole Mohr (Noo), 10. Ella Wyllie (NZe)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten