Medeorganisator afgelast festival riskeert tot vijf jaar cel, weinig hoop voor wie op terugbetaling rekent

Teleurstelling bij de festivalgangers toen ze vijf minuten voor de start van Vestiville hoorden dat het evenement werd afgelast. Velen wachten nog altijd op terugbetaling van hun ticket. ©  Boumediene Belbachir

Lommel -

Na drie jaar is het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude en misbruik van vertrouwen bij de organisatie van het Lommelse festival Vestiville afgerond. Het parket vraagt de doorverwijzing van Kannaroth T. - alias Aymira - op verdenking van valsheid in informatica. Er zijn aanwijzingen dat de vrouw verantwoordelijk was voor het opmaken van valse overschrijvingsbewijzen.

Phillip Pergens, Roel Damiaans

Nog even de feiten. Vanuit het niets kwam eind 2018 het nieuws dat een urban festival van internationale allure in Lommel zou neerstrijken. Vestiville had met Cardi B, A$ap Rocky, Future en Migos alvast grote kleppers uit het genre op de affiche staan. De organisatoren pakten uit met een wervend reclamefilmpje en zouden Vestiville uitsluitend via sociale media promoten. Ze hoopten gedurende het weekend 100.000 festivalbezoekers naar het Kristalpark in Lommel te lokken. Een quasi onmogelijke opdracht omdat Vestiville op dezelfde data werd geprikt als Rock Werchter, Couleur Café, Genk on Stage en Sunrise Festival.

LEES OOK. Geflopt Vestiville heeft stad Lommel 30.408 euro gekost

LEES OOK. De vaudeville van Vestiville: “Het heeft nog lang geduurd voor het misliep”

Het werd snel duidelijk dat Vestiville niet het festival zou worden zoals het werd voorgesteld op YouTube en Instagram. Brandweer, politie en FOD Volksgezondheid hadden allemaal een negatief advies gegeven, zelfs na extra kansen om alles in orde te maken. Hoofdact A$ap Rocky kondigde daarna op Twitter aan dat hij niet wilde optreden. Uiteindelijk moest burgemeester Bob Nijs (cd&v) vlak voor de start het festival annuleren.

Eén doorverwijzing

De dagen voor de start van Vestiville werd de relatie tussen de organisatie en de leveranciers ook al stroever. Een medewerkster verklaarde dat er een chronisch geldtekort was. Leveranciers kregen een document toegestuurd waarop te lezen stond dat de festivalorganisator hen had betaald, maar die overschrijving was vals. De documenten waren nodig om de leveranciers te overtuigen toch verder te werken voor Vestiville. Kannaroth T. riskeert voor deze feiten een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en een geldboete die tot 100.000 euro kan oplopen. De Nederlandse met Cambodjaanse roots kan wel nog beroep aantekenen.

De organisatie van Vestiville, vlak nadat de burgemeester van Lommel liet weten dat het festival niet kon doorgaan. Gefotografeerd van op de rug: (v.l.n.r.) Kannaroth T., Ravuth T. en Nik C.  ©  Joos Meesters

Opvallend is dat haar broer Ravuth T. en de Britse medeorganisator Nik C. buiten schot blijven. Ravuth T. was dé spilfiguur in digitale communicatie rond Vestiville. Ook van andere verdachten is geen sprake meer in de gevraagde doorverwijzing.

Gedupeerden

Het financiële luik rond de terugbetaling van de tickets van gedupeerde festivalbezoekers zat niet in het onderzoek van de speurders. En dus blijven nog honderden, mogelijk duizenden gedupeerden wachten op een terugbetaling van tickets. Die varieerden in prijs van zo’n 80 tot 470 euro.

LEES OOK. “Vestiville zou mijn eerste festival worden maar het werd een bittere pil”

Ticketbedrijf Eventbrite kondigde in 2019 vrij snel aan dat het geld zal terugstorten aan iedereen die een ticket kocht via zijn website. Twee andere ticketproviders, Festicket en CM Tickets, hebben ook tickets voor Vestiville verkocht. Consumentenorganisatie Test Aankoop plaatste enkele maanden na het debacle een modelbrief op zijn website. Gedupeerde festivalgangers konden zo de organisator, Vestival BVBA, een ingebrekestelling sturen. Uiteindelijk leverde deze actie geen resultaat op. “We hebben het strafdossier kunnen inkijken. Maar na inzage en na analyse, hebben we besloten om de zaak niet langer op te volgen”, zegt woordvoerder Simon November.

Misnoegde festivalgangers lieten een boodschap achter voor de organisatie. ©  Jan Van der Perre

Slechte papieren

CM Tickets verkocht maar kort Vestiville-tickets. “Wij hebben de ticketverkoop in februari 2019 overgedragen aan Eventbrite en de opbrengst van de ticketverkoop tot dan toe werd overgemaakt aan de organisatie van Vestiville”, zegt woordvoerder Suzanne Caron van CM Tickets. “Over verdere terugbetaling aan fans en om hoeveel gedupeerden het gaat hebben wij geen verdere informatie. Daarvoor moet u bij de organisatie van het festival zijn.”

Het derde bedrijf, Festicket, verklaarde in het verleden dat het de tickets zou terugbetalen. Het is niet duidelijk of dat ook gebeurd is. Indien niet, ziet het er slecht uit voor wie via deze internationale ticketprovider nog op een terugbetaling zit te wachten. Festicket zit al een tijdje in slechte papieren en stevent op het faillissement af. Deze week werd een bewindvoerder aangesteld om het bedrijf uit de problemen te loodsen. Er was bij Festicket vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Vals betaalbewijs

Jorn Pellegrams van vervoersbedrijven Peltax en Gele Taxi uit Wommelgem heeft nog altijd openstaande facturen. De festivalorganisatie contacteerde het bedrijf een week voor het festival met de vraag om artiesten vanuit Nederland naar Lommel te rijden. En om een shuttledienst te voorzien tussen de campinglocatie en stations naar de festivalweide. “Wij moeten nog 7.000 euro krijgen, maar ik vrees dat we daar niets van gaan zien. Als er geen geld is, kunt ge ook niks gaan halen.”

De organisatie stuurde een vals betaalbewijs naar de leverancier van de tenten. ©  Belga

Het Lommelse bedrijf Top Tents leverde enkele tenten voor Vestiville. “Wij hebben zo’n vervalst betalingsbewijs gekregen”, zegt zaakvoerder Gunter Willems. “Maar voor ons is de kous af. Er staat wel nog een stuk van de factuur open. Gelukkig zijn we nog uit de kosten geraakt. Of we nog achter dat geld aangaan? Nee, we gaan het hierbij laten.”

Aangeboden door onze partners