James Earl Jones (91) stopt als stem van Darth Vader, maar dat betekent niet het einde van het personage

James Earl Jones heeft zijn rechten op de stem van Darth Vader overgedragen. Daarmee doet de 91-jarige acteur na bijna 40 jaar afstand van het legendarische personage uit Star Wars.

Eline VandeGehuchte

Diep en onheilspellend, zo laat het stemgeluid van Darth Vader zich nog het best omschrijven. Het leidde ertoe dat Jones’ stem tot bij de meest onderscheidende uit de geschiedenis van de film hoort. In 1977 was hij voor het eerst te horen als de beroemde slechterik uit Star Wars. Al zat hij niet zelf in het gitzwarte kostuum van het personage, die eer was weggelegd voor de in 2020 overleden David Prowse.

Artificiële intelligentie

De acteur draagt de rechten op zijn stem nu over aan de Amerikaanse filmproducent Lucasfilm en het Oekraïense audiobedrijf Respeecher. Dat wil niet zeggen dat Jones niet meer te horen zal zijn, integendeel: door artificiële intelligente kunnen de filmmakers zijn exacte stemgeluid kopiëren en tot in het oneindige blijven gebruiken. Al zou dat volgens de bedrijven niet gebeuren zonder met hem te overleggen en zijn advies op te volgen, om “op de juiste koers te blijven”.

“Hij had ons gezegd dat hij dit specifieke personage wilde afbouwen”, vertelt Matthew Wood van Lucasfilm aan Vanity Fair. “Dus we moesten een manier vinden om Darth Vader in leven te houden.”

Mufasa

Jones leende zijn stem niet alleen aan Darth Vader in Star Wars en Obi-Wan Kenobi. Zo was hij de verteller in verschillende producties en is hij ook te herkennen in Ommadon in The Flight of the Dragons, in Diablo in Garfield en in Mufasa in The Lion King.

 ©  Charles Sykes/Invision/AP

Aangeboden door onze partners