Eerste bezoekers onder de indruk van KMSKA: “Je moet hier zeker vijf keer voor terugkomen”

© ATV

Antwerpen -

Het KMSKA neemt opnieuw de rol op waar kunstliefhebbers van over de hele wereld al elf jaar vol ongeduld op wachtten: verwonderen, verrijken en verbinden door kunst. Rond de middag opende het museum zijn deuren voor de eerste bezoekers. Vol verwondering nam jong en oud grondig de tijd om zich een weg te banen doorheen de verschillende zalen. Wij polsten naar de eerste impressies. “Het is werkelijk overweldigend.”

LEES OOK. IN BEELD. Namiddag vol kunst, vreugde en verwondering in en rond KMSKA

Hoewel de regen buiten tot het nodige gezucht en geblaas leidde, was de sfeer in het museum opperbest. Enthousiastelingen holden vol ongeduld de trap op om zich zo snel mogelijk onder de dompelen in de vernieuwde wondere wereld van het KMSKA. “We zijn ontzettend blij dat we eindelijk met onze eigen ogen kunnen zien wat ze ervan gemaakt hebben”, vertellen Simon en Leni.

© Jan Van der Perre

Het koppel werkte tot een tijdje terug voor het KMSKA, en had naar eigen zeggen wel een idee van het eindresultaat. Toch zijn ze onder de indruk. “We hebben het museum in verschillende fasen meegemaakt, maar het is een verademing om de werken eindelijk aan de muren te zien hangen. Het is werkelijk overweldigend”, aldus Simon.

Leni, Simon en hun kinderen. © Jan Van der Perre

Terwijl Simon en Leni hun ogen de kost geven, springen hun kinderen Juno en Raoul op een installatie van Christophe Coppens. “Ze hebben overduidelijk aan kinderen gedacht, dat is erg fijn. Daar kunnen andere musea nog van leren”, lacht Leni.

LEES OOK. IN BEELD. Zo ging het eraan toe op de openingsceremonie van KMSKA: mix van dans, zang en vuurwerk

Tweede bezoek is vereist

Een paar zalen verder verwonderen Rony, Annik en Xiara zich over het draaiende hand uit de muur. “Heerlijk hoe klassieke en moderne werken door elkaar worden gecombineerd. De werken van de Meesters vervelen nooit, maar ook de moderne zalen zijn de moeite”, meent Annik.

Ronny, Annik, Xiara. © Jan Van der Perre

“Het is wel een ongelofelijk doolhof. Het duurt even vooraleer je de weg kent, maar op zich is dat niet zo erg. Als je een accurate indruk wil hebben, moet je minstens vijf à zes keer terugkomen. Eén bezoek geeft je gewoon te veel oppervlakkige indrukken. Maar ach, erg is dat allerminst. We zijn blij dat het museum opnieuw open is, ze hebben zich overtroffen.”

Diete en Jeandre. © Jan Van der Perre

Niet iedereen is echter even enthousiast. Hoewel ze nog lang niet alle zalen bezocht heeft, is Diete’s eerste indruk over de zaal met de Moderne Meesters niet meteen heel positief. “Een white cube kan cool zijn, maar dit is echt wel heel wit. Kunst zonder context is niet altijd slecht, maar nu heb ik een beetje het gevoel dat de werken aan schoonheid verliezen door het gebrek eraan. Het is allemaal wat veel op elkaar, en dus redelijk overweldigend.”

Tante Kaat. © Jan Van der Perre

Elma Dalhuijsen-Nuis, die ooit naam en faam maakte als Tante Kaat, begrijpt Diete, maar is toch uitermate enthousiast over het museum. “Je bent een kniesoor als je dit niet mooi vindt. Ik ben zo ontzettend blij dat het museum opnieuw toegankelijk is. Ik heb een Museumpas, dus ga ongetwijfeld regelmatig passeren en rustig mijn tijd nemen om iedere zaal grondig te ontdekken. Leve het KMSKA.”

LEES OOK. 10.000 museumbezoekers voor openingsdag KMSKA: drukte die doet denken aan dagje Louvre

(lava)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten