Zeven jaar na indiening dossier, dertig jaar na laatste werken: renovatie kerk Bovekerke is gestart

Etienne Mostrey, Jessy Salenbien en Paul Faes tonen de kerk die in de steigers staat. © Ronny Vanhooren

KOEKELARE/ BOVEKERKE -

De Sint-Gertrudiskerk staat in de steigers. Het startschot voor de renovatie van de beschermde kerk. De werken duren een jaar en kosten 867.465 euro.

Ronny Vanhooren

“Het kerkgebouw krijgt een grondige renovatiebeurt”, zegt voorzitter van het kerkbestuur Etienne Mostrey. “De renovatiewerken omvatten onder meer een nieuwe dakbedekking met leien, vier nieuwe wijzerplaten voor de kerkklok, het aanbrengen van nieuwe dakgoten, het hervoegen van delen van de kerkmuren, het vervangen van de slechte dakgebinten, het herstellen van de glasramen. Binnen zal de aannemer enkele muren herbepleisteren en van een nieuwe verflaag voorzien. Ook de bestrijding van de houtworm en de zwammen is in dit renovatieproject opgenomen.”

De kerk van Bovekerke is beschermd. “Eerst is de Romaanse toren van de kerk beschermd. In 2012 is deze bescherming uitgebreid tot het volledige kerkgebouw. Met het kerkbestuur hebben we meer dan tien jaar gewerkt aan de opmaak van het renovatiedossier. Ondertussen is dit dossier al zeven jaar bij de Vlaamse overheid ingediend. Het is al meer dan dertig jaar geleden dat er nog werken aan de kerk zijn uitgevoerd”, vervolgt gewezen voorzitter van het kerkbestuur Paul Faes.

De Vlaamse overheid betaalt tachtig procent van de renovatiekosten. “Dat is 628.771 euro. De gemeente Koekelare doet een bijdrage van 71.451 euro. De overige 10 procent, samen met het totale btw-bedrag, is ten laste van het kerkbestuur. Daarvoor gaat het een lening aan. De gemeente waarborgt deze lening”, aldus schepen van Cultuur Jessy Salenbien (Vooruit).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten