Florida waarschuwt inwoners voor noodweer, lancering van de Artemis I-raket mogelijk weer uitgesteld

In Canada werd eerder all veel schade veroorzaakt ©  AP

Florida zet zich schrap voor de tropische storm Ian. Meteorologen voorspellen dat de storm over drie dagen een piek van categorie 4 zal hebben boven de oostelijke Golf van Mexico, maar naar verwachting zal Ian daarna verzwakken voor hij Florida bereikt. Toch wordt inwoners gevraagd de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

“Iedereen in Florida zal de gevolgen van de storm voelen”, vertelde Kevin Guthrie, directeur van Florida’s Division of Emergency Management, zondag aan CNN en drong er bij de inwoners op aan om klaar te zijn om te evacueren als ambtenaren dat zeggen. “Iedereen moet voorbereid zijn op wat komt.”

Zondagochtend bevond Ian zich ten zuid-zuidoosten van Grand Cayman met maximale aanhoudende wind tot 85 km/u. Maar het wordt erger.

Er is een orkaanwaarschuwing van kracht voor Grand Cayman en verschillende Cubaanse provincies, waaronder Isla de Juventud, Pinar del Rio en Artemisa, terwijl er een tropische stormwaarschuwing is afgegeven voor de provincies La Habana, Mayabeque en Matanzas .

Terwijl de storm Florida nadert, delen de autoriteiten zandzakken uit en vragen ze de inwoners van Florida om hun eigendommen voor te bereiden om het risico op stormschade te verminderen en om voorraden zoals radio’s, water, ingeblikt voedsel en medicijnen in te slaan. Bewoners moeten ook belangrijke documenten inpakken en hun evacuatieroutes kennen.

“Dit is stilte voor de storm”, zei burgemeester Teresa Heitmann van Napels zaterdag tegen CNN.

Bezorgdheid over de komst van Ian heeft ook de derde lanceringspoging van de Artemis I-raket, gepland voor dinsdag, vertraagd. Een nieuw uitstel wordt niet uitgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten