Zwitsers stemmen verbod op intensieve veeteelt weg maar zijn wel voor verhoging pensioenleeftijd voor vrouwen

 ©  AFP

De Zwitsers hebben zich zondag in een referendum uitgesproken tegen een verbod op intensieve veeteelt. Iets meer dan zes op de tien Zwitsers stemden tegen. In kleine meerderheid hebben ze zich wel uitgesproken voor het verhogen van de pensioenleeftijd voor vrouwen tot 65 jaar of een jaar extra in vergelijking met nu.

Bron: BELGA

In totaal stemde 62,9 procent nee op de vraag of intensieve veeteelt verboden moest worden.

Met de tekst wilden de initiatiefnemers het dierenwelzijn verbeteren en het vleesverbruik van de Zwitsers inperken. Daarom werd onder meer gepleit voor kleinere landbouwbedrijven en een verbod op de import van voedsel dat niet aan de Zwitserse standaarden voldoet.

In hetzelfde referendum konden Zwitsers ook stemmen over de pensioenleeftijd voor vrouwen. Met een kleine meerderheid hebben ze zich uitgesproken voor het verhogen van de pensioenleeftijd voor vrouwen van 64 naar 65 jaar, dezelfde leeftijd als al voor mannen gold.

Het Zwitserse parlement stemde vorig jaar in met de maatregel om de pensioenleeftijd van vrouwen gelijk te trekken met die van mannen. Linkse partijen en vakbonden zijn tegen de hervorming “over de rug van vrouwen” en dwongen een referendum af over de zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten