Boksen

Tweede Gouden Handschoen voor Oshin Derieuw: “Mooi jaar, toch verrast”

Oshin Derieuw (tweede van links) blijft dromen van een gevecht om de absolute wereldtitel. ©  Richard De Meyer

Op een indrukwekkende ceremonie, met als gastheren de gerenommeerde Franse filmregisseur Claude Lelouche en onze Adil El Arbi en Bilal Fallah die de trofeeën uitreikten, kregen Oshin Derieuw (vrouwen) en Francesco Patera (mannen) als beste profboksers van 2022 een Gouden Handschoen. Trofee die als Golden Gloves zijn tiende verjaardag vierde en voor de bokssport zoveel betekent als de Gouden Schoen in het voetbal.

Roland Lebuf

Oshin Derieuw, het super lichtgewicht uit Kuurne, werd in 2021 EBU-kampioene European en in april jongstleden IBO-kampioene Inter Continental. Ze heeft een palmares van zestien zeges op evenveel profkampen. “Dit is mijn tweede Gouden Handschoen, maar ik ben er door verrast”, reageerde Derieuw.

Ze kreeg de meeste stemmen van de drie genomineerden: zijzelf, Delfine Persoon en Femke Hermans. “Het is inderdaad een mooi jaar geweest met twee zeges, maar ik blijf dromen van een gevecht om de absolute wereldtitel. Ik heb nog maar enkele jaren te gaan en het zou jammer zijn moest ik die kans nooit krijgen. Daarom zijn we nu in zee gegaan met mensen die iets betekenen op wereldniveau qua organisatie en plannen van kampen. Dat zal waarschijnlijk dan in het buitenland zijn. Maar Marnix Dujardin wil in Izegem ook een grote kamp organiseren voor mij. Afwachten dus.”

Haar eerstvolgende kamp is op vrijdag 14 oktober op het 17de Gentsboksgala. “Mijn tegenstandster belde wel al af, zodat het nu zoeken wordt naar een vervangster”, besloot Derieuw.

Francesco Patera, de lichtgewicht uit Genk, won recent in april de WBO-titel Global en verdedigde al zes keren zijn in 2017 gewonnen EBU-titel European. Voor hem is het de vierde Gouden Handschoen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten