Dader was oud-leerling en mogelijk nazi-aanhanger

Minstens 15 doden, onder wie 11 kinderen, bij schietpartij in Russische school: “Onmenselijke terreurdaad”, aldus Poetin

In de Russische stad Izjevsk heeft een schutter maandagochtend het vuur geopend in een school. Dat bevestigt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Er vielen zeker vijftien doden – onder wie elf kinderen – en meer dan twintig gewonden. De schutter zou zichzelf om het leven hebben gebracht. President Vladimir Poetin spreekt van “een onmenselijke terreurdaad”.

jvh, mtmBron: Belga, BBC, Sputnik, The Guardian

“Vandaag kreeg de politie een melding over een schietpartij in School 88 in Izjevsk”, zo meldde de Russische minister van Binnenlandse Zaken maandagochtend. “Politieagenten zijn onmiddellijk ter plekke gegaan. Er worden maatregelen genomen om de verdachte te arresteren”, klonk het.

Volgens de gouverneur van de regio “drong een ongeïdentificeerd persoon de school binnen” alvorens “de bewaker te doden” en in de school het vuur te openen, ook op de kinderen. De gouverneur voegde er ook aan toe dat de evacuatie is afgelopen en dat er een perimeter werd ingesteld.

15 doden

Volgens een laatste stand van zaken van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken vielen er 15 dodelijke slachtoffers – onder wie 11 kinderen. Er zouden ook zeker 24 personen gewond geraakt zijn. De dader zou zichzelf ook hebben doodgeschoten, over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid.

De bevoegde onderzoekscommissie verklaarde dat de schutter een bivakmuts en een zwart T-shirt met nazisymbolen droeg. Er werd geen identiteitsbewijs gevonden, maar de dader is ondertussen wel geïdentificeerd als Artjom Kazantsev. De man, geboren in 1988, woonde in Izjevsk en was een oud-leerling van de school. Er wordt onderzocht of hij een aanhanger was van de nazi-ideologie. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov “behoorde hij blijkbaar tot een neofascistische organisatie of groep”.

“Vermoedens dat hij een aanhanger was van neonazistische opvattingen en de nazi-ideologie worden gecontroleerd”, klinkt het bij de onderzoekers, die nu het huis van de man doorzoeken en ook zijn persoonlijkheid, ideeën en omgeving onderzoeken.

Izjevsk is de hoofdstad van de autonome republiek Oedmoertië en bevindt zich halverwege Jekaterinenburg en Kazan, zo’n 950 kilometer ten oosten van Moskou. De school in kwestie telt bijna 1.000 leerlingen en 80 leerkrachten.

“Onmenselijke terreurdaad”

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagmiddag gereageerd op de schietpartij. “Een onmenselijke terreurdaad”, zo noemde Poetin het schietincident. “De president rouwt diep om de dood van de mensen en kinderen in de school waar een terroristische aanslag is gepleegd”, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Gijzeling Beslan

De voorbije jaren waren er meerdere schietpartijen op scholen in Rusland. In mei 2021 doodde een tiener nog zeven kinderen en twee volwassenen in de stad Kazan. In april van dit jaar bracht een gewapende man twee kinderen en een leraar om het leven op een kleuterschool in de centrale regio Oeljanovsk. De dodelijkste schietpartij in een school dateert van 2004, in de stad Beslan. Toen hielden islamitische militanten enkele dagen lang meer dan 1.000 mensen gegijzeld. Het beleg eindigde in geweervuur en explosies, waarbij 334 doden vielen, van wie meer dan de helft kinderen.

Ook commissaris neergeschoten

Maandagochtend vond ook een schietpartij plaats in het 4.000 kilometer oostelijker gelegen Ust-Ilimsk, nabij de Mongoolse grens. Daar schoot een man de commissaris van een militair rekruteringscentrum neer uit onvrede met de mobilisering van zijn beste vriend.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten