Kremlin geeft “fouten” bij mobilisatie toe: “Maar die zullen gecorrigeerd worden”

 ©  REUTERS

De Russische autoriteiten hebben “fouten” gemaakt bij de mobilisatie van honderdduizenden reservisten voor de invasie van Oekraïne. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov maandag toegegeven.

jvhBron: BELGA

De Russische president Vladimir Poetin kondigde woensdag aan dat minstens 300.000 reservisten zouden worden opgeroepen om te gaan vechten in Oekraïne. De maatregel veroorzaakte heel wat onrust in Rusland: er vinden aanhoudend protesten plaats, terwijl mannen van militaire leeftijd massaal het land proberen te ontvluchten. Berichten dat ook mensen zonder enige militaire ervaring worden opgeroepen, leiden tot extra bezorgdheid bij de bevolking.

LEES OOK. “Niemand zal vechten!”: commandant van Russisch militair rekruteringskantoor neergeschoten, schutter opgepakt

Het Kremlin geeft nu toe dat er “fouten” zijn gebeurd bij de mobilisatie. “Er zijn gevallen waarbij het decreet (dat de mobilisatie regelt, red.) werd geschonden”, zei Peskov, die beloofde dat “de fouten gecorrigeerd zullen worden”. De autoriteiten hebben nog geen beslissing genomen over een mogelijke sluiting van de grenzen om te verhinderen dat mannen van militaire leeftijd het land zouden ontvluchten, klonk het verder nog.

LEES OOK. Creativiteit van Russen die willen ontkomen aan mobilisatie kent geen grenzen (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten