Atletiek/Skeeleren Marathon van Berlijn 

Skeeleren met Bart Swings, twee marathons op twee dagen en straks ook nog gravelen met Van Avermaet en Sagan, Seppe Odeyn is op zijn 35ste actiever dan ooit

Seppe Odeyn liep in zijn kenmerkende stijl naar een tijd onder 2u30 op de marathon van Berlijn. ©  VDB

Twee marathons in twee dagen, voor de meeste is eentje al meer dan voldoende, voor Seppe Odeyn kan het nooit genoeg zijn. En dus liep de duatleet één dag na de skeelermarathon van Berlijn zondag ook nog effe vrolijk de gewone marathon van Berlijn. De 35-jarige Odeyn klokte uiteindelijk af in een sterke tijd van 2u29’40.

Willy Goossens

Seppe Odeyn heeft een merkwaardige internationale week achter de rug. Vorige week zaterdag finishte hij in Bilbao als 19de in het EK sprintduatlon, een discipline die zeker niet tot zijn specialiteit behoort. Drie dagen later was hij in datzelfde Bilbao op weg naar het brons op het EK crossduatlon, toen hij vlak voor de eindstreep een verkeerde afslag nam en zo genoegen moest nemen met de vijfde plaats. “Daarna ben ik nog even in het Baskenland gebleven. Ik werk er immers voor fietsenfabrikant Orbea. Na het werk volgde er vrijdag dan een negen uur durende autorit naar Berlijn, waar ik zaterdag aan de start stond van de marathon voor skeelers.”

Bart Swings zou die wedstrijd uiteindelijk winnen, voor Odeyn was het eerder een leuk tussendoortje. “Echt trainen voor dat evenement had ik niet gedaan. Technisch was het ook allemaal niet zo evident. Onderweg was het opletten voor onder meer de tramsporen, maar eens ik in een goed groepje terechtkwam, viel het allemaal wel mee. Ik bereikte de eindstreep uiteindelijk in een tijd van 1u35’04”, op een veertigtal minuten van Bart Swings. Heel fris voelde ik me dan ook niet toen ik zondagmorgen tussen de duizenden deelnemers op het startschot wachtte van de loopmarathon.”

Met die massa toeschouwers onderweg werd die Berlijnse marathon wel heel speciaal voor Odeyn. “Alleen al die sfeer maakte het allemaal zo buitengewoon. Ik had nog wat last van mijn spieren en mijn heup, maar na enige tijd vond ik toch het gewenste tempo. Ik wou toch nog graag onder 2u30 te finishen. Halverwege kwam ik door in 1u13’29, ik had dus nog wat marge over voor het tweede deel. Toen ik in de laatste rechte lijn kwam, werd het nog even spannend. Maar met 2u29’40 haalde ik de buit toch binnen”, aldus Odeyn, die enkele uren na de aankomst al zijn wagen instapte om de terugreis richting België aan te vatten.

WK gravelbike

Op 8 oktober staat de atleet uit Herent alweer voor een niet-alledaagse uitdaging. “Ik kreeg bij de elite een nationale selectie voor het WK gravelbike, een wedstrijd over 190 kilometer in de Italiaanse regio Veneto. Er gaan ook enkele bekende renners van de partij zijn, zoals Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Dat wordt dus op zijn minst heel leuk.”

Het slotakkoord van het jaar wordt voor Odeyn dan traditiegetrouw de Hel van Kasterlee, waar hij voor een tiende zege kan gaan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten