Niet schaatsen, maar rolschaatsen onder de stadshal deze winter: “Ecologisch en economisch argument”

Dit jaar komt er geen ijspiste onder de stadshal. ©  fvv

Gent -

Onder de stadshal zal deze winter niet kunnen worden geschaatst. De Gentse Winterfeesten gaan wel door, maar de ijspiste wordt vervangen door een rolschaatspiste. Reden: de hoge energieprijzen.

Fien Lakiere

Door de energieprijzencrisis hebben heel wat steden en gemeenten al beslist om deze winter geen openluchtijspiste te plaatsen. Ook Gent schrapt nu de schaatsbaan onder de stadshal. Er komt wel een alternatief: de grootste mobiele rolschaatspiste van België, met een oppervlakte van 400 vierkante meter.

De organisator van de Winterfeesten, Look I Like, kwam met de Stad overeen om het de komende drie edities al zeker met een rolschaatspiste te doen in plaats van met een ijsbaan. Bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) reageert tevreden.

Duurzamer alternatief

“In tijden van klimaatverandering is zo’n ijspiste sowieso niet vanzelfsprekend”, zegt Van Braeckevelt. “Met de huidige energieprijzen komt er, naast een ecologisch, ook een economisch argument op tafel. Beide zaken zorgen dat we nu samen beslissen om de ijspiste te vervangen door een rolschaatspiste.”

De voorbije jaren was al sprake van een alternatief in kunststof dat duurzamer was dan een echte schaatsbaan, maar die bleek inzake comfort en prijs niet te voldoen. Op vraag van de Stad Gent ging organisator Quinten Goekint van Look I Like dus op zoek naar een andere optie. Door de rolschaatspiste zal er jaarlijks bijna 24.000 kWh aan elektriciteit worden bespaard.

“De huidige crisis laat niemand onberoerd, dus we hebben ons constructief opgesteld en samen een oplossing gevonden”, zegt Goekint. “De piste kan in de juiste sfeer en stijl zeker even succesvol zijn. Ik hoor al reacties dat het ‘eens iets anders’ zal zijn. En ouders zullen nu niet naar huis moeten met kinderen met een natte poep.”

Meer dan een schaatsbaan

Naast de rolschaatsbaan zijn het reuzenrad en de kerstboom-draaimolen er alleszins opnieuw bij. Uiteraard zullen er ook heel wat eet- en drinkstandjes staan, maar met een nieuwe opstelling en een Gentsere invulling. Op het Emile Braunplein komt de winterbar Chez Babette.

“We zijn vooral blij dat de Winterfeesten opnieuw zullen kunnen doorgaan”, zegt Goekint. “De Winterfeesten gaan immers over veel meer dan een schaatsbaan: van de twee miljoen bezoekers zijn er maximaal 30.000 schaatsers. We stonden in 2020 al klaar met onze plannen en hebben die nog geen enkele keer volledig kunnen uitvoeren. Het wordt zeker verrassend.”

Niet alleen de rolschaatspiste is duurzamer. Er wordt ook gewerkt met herbruikbare bekers en de ledlampen worden ’s nachts uitgeschakeld. Momenteel bekijkt de organisator ook het gebruik van herbruikbaar servies en het installeren van zonnepanelen op de tenten. De Gentse Winterfeesten gaan door van 8 tot en met 31 december 2022.

Aangeboden door onze partners